Jätteskandalen avslöjad: Stjärnan stängs av i hela 12 år(!) – efter grova fusket

Löparstjärnan Etaferahu Temesgen Wodaj straffas nu stenhårt.
Då 30-åringens stora fusk har avslöjats.
Hon stängs nu av från allt tävlande i hela 12 år(!).

Hon är en av Etiopiens främsta maratonlöpare. Förra året slog även Etaferahu Temesgen Wodaj nytt personligt rekord i Toronto med fina tiden 2.27,21.

Fast för doping

Men sedan dess har en jätteskandal avslöjats mot henne. 30-åringen åkte fast i en dopingkontroll med otillåtna substansen erytropoetin (epo).

Etaferahu Temesgen Wodaj
Etaferahu Temesgen Wodaj. FOTO: Twitter.

Temesgen Wodaj åkte alltså fast för bloddoping och riskerade straff på fyra års avstängning. Men nu har beskedet kommit att det blir ett så mycket, mycket värre straff.

Lögnen avslöjad

Löparstjärnan stängs av i hela 12 år från allt tävlande, skriver SportExpressen. Men anledning av att en större lögn har avslöjats.

Etaferahu Temesgen Wodaj
Etaferahu Temesgen Wodaj. FOTO: Twitter.

Temesgen Wodaj ska ha fått ett intyg från läkare som skrivit ut epo-sprutorna till henne på grund av en sjukdom. Hon har även skickat intyget till dopingjägarna som bevismaterial.

Påhittad läkare

Men det intyget var grovt förfalskat. När friidrottens integritetsenhet, AIU, utredde etiopiskans dopingfall upptäckte man att den påstådda läkaren inte alls var någon läkare.

De upptäckte även att Temesgen Wodaj inte fanns med bland patientlistorna på sjukhuset samt att både telefonnumret och stämpeln på dokumentet var förfalskat. Intyget var helt påhittat för att försöka lura dopinjägarna.

Vilket innebär att Etaferahu Temesgen Wodaj straffas med fyra års avstängning för bloddoping samt ytterligare åtta för att ha förfalskat dokument. 12 års avstängning totalt och nästa gång vi får se henne inom friidrotten igen är först 2032.

LÄS MER:

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!