Jättefiaskot under friidrotts-VM – får MASSIV kritik: ”Alla ser att det här är en katastrof”

.

Friidrotts-VM i Doha, Qatar, målades upp med enorma förhoppningar.
Men än så länge har världsmästerskapet varit ett enormt publikfiasko.
– Alla ser att det här är en katastrof, säger tiokamparen Kevin Mayer till BBC.

När Qatars huvudstad Doha bjöd in till friidrotts-VM så lovades fullsatta läktare och publikfest. Det var verkligen en kraftig överdrift.

Jättefiasko i friidrotts-VM

Istället har friidrotts-VM mest kommit att ramas in av tomma stolar och publikfiasko. Den svaga publikintresset har nu väckt väldigt hård kritik från runtom i världen.

Friidrotts-VM
191003 Kalle Berglund of Sweden after the men’s 1500 meter qualification during day 7 of the IAAF World Athletics Championships on October 3, 2019 in Doha.
Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170407

Allra tydligast blev det under erkänt populära 100-metersfinalen för damer.
”Knappt 2 000 personer på plats för damernas 100-metersfinal. Det är usel reklam för friidrotten”, skriver AP-journalisten Rob Harris på Twitter.
”Det är en total skam. Det här är resultatet av korruption som får styra vilka beslut som fattas, att man beslutar att lägga friidrotts-VM i Doha”, skriver författaren och friidrottstränaren Steve Magness på Twitter.

”Det är inte en själ…”

Även från aktiva idrottare kommer rejäl kritik mot arrangörerna i Doha. På grund av de tomma läktarna på Khalifa-stadion.
– Alla ser att det här är en katastrof. Det är inte en själ på läktarna och tittar man på till exempel maratonloppet så har de inte gjort något alls åt hettan. Vi måste lägga fokus på att det här faktiskt är ett VM, annars hade jag bojkottat tävlingarna, säger tiokamparen och regerande världsmästaren Kevin Mayer till BBC.

Friidrotts-VM
191003 Martin Roe of Norway competes in men’s decathlon during day 7 of the IAAF World Athletics Championships on October 3, 2019 in Doha.
Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170407

Jättekritiken har även nått arrangören som valt att svara med ett pressmeddelande gällande de svikande publiksiffrorna.
”Efter två bra dagar (70 procent och 67 procent sålda biljetter) så sjönk siffrorna under vad vi väntat oss under dag tre (runt 50 procent). Detta sammanföll med början på arbetsveckan i Qatar. Men vi är säkra på att vi, genom att ta nya tag, kommer att uppmuntra lokalinvånarna att komma och se världens bästa atleter göra upp”, skriver de i pressmeddelandet enligt SportExpressen.

Ytterligare en anledning till de svaga publiksiffror ska vara för att arrangören vill anpassa sig till västvärldens tv-tittare.
”Det är en utmaning för oss, vi har gjort ett schema som gör det möjligt för folk över hela världen att se mästerskapet, men det innebär att vissa finaler går sent på kvällarna. Det här påverkar antalet åskådare som vill stanna och titta hela tävlingsdagen”, skriver arrangören i pressmeddelandet

LÄS MER: Armand Duplantis förklarar omtalade gesten på VM-medaljceremonin: ”Det handlar om respekt”

SVT-profilen avslöjar nu sanningen – därför har han ALLTID solglasögon i VM-sändningarna

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);