Armand Duplantis förklarar omtalade gesten på VM-medaljceremonin: "Det handlar om respekt"

Armand Duplantis förklarar omtalade gesten på VM-medaljceremonin: ”Det handlar om respekt”

.

Armand Duplantis fick ta emot sitt VM-silver i går kväll.
Och bjöd då på en fin gest under medaljceremonin.
– Det handlar om respekt, säger 19-åringen till SportExpressen.

Det blev en oförglömlig friidrottskväll för Armand Duplantis i tisdagens rafflande stavhoppsfinal. Efter att ha klarat både 5,92 och 5,97 i tredje försöken lyckades 19-åringen bärga sin allra första medalj i senior-VM när han tog VM-silver.

Duplantis gest på medaljceremonin

I går kväll fick svenske supertalangen ta emot sitt VM-silver på Khalifa-stadion i Doha, Qatar. Då bjöd även ”Mondo” på en mycket fin gest.

Armand Duplantis, friidrotts-VM
191002 Armand Duplantis of Sweden (silver) holds a hand over his heart when the American national anthem is played at the medal ceremony for the men’s pole vault during day 6 of the IAAF World Athletics Championships on October 2, 2019 in Doha.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88038

När den amerikanska nationalsången spelades för guldmedaljören Sam Kendricks höll Duplantis en hand över bröstet. Ett tydligt tecken på stolthet och också fullt förståeligt om man vet 19-åringens bakgrund.

Mondo: ”Jag tänkte inte på det…”

Duplantis är född och uppvuxen i USA, med en svensk mamma och en amerikansk pappa.
– Det är svårt att förklara känslan. Det är Sams stund, de spelar den för honom. Jag tänkte inte på det som min stund. Det handlar bara om en gest av respekt mot flaggan, säger Duplantis till SportExpressen efter medaljceremonin.

Armand Duplantis, friidrotts-VM
191002 Armand Duplantis of Sweden poses with his silver medal at the medal ceremony for the men’s pole vault during day 6 of the IAAF World Athletics Championships on October 2, 2019 in Doha.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88038

”Mondo” njöt väldigt mycket av den där medaljceremonin och att få sin allra första VM-medalj på seniornivå.
– Det är en speciell stund, det är min första VM-medalj. Det är en stor stund i min karriär. Det här är tidigt i min karriär också, det känns som att jag har mycket kvar, säger världens näst bästa stavhoppare till kvällstidningen.
– Jag vet inte hur jag ska förklara känslorna. Det känns lite: Varför är jag här, varför jag? Jag har stöttats så mycket sedan jag var liten från mina föräldrar och det är anledningen till att jag har medaljen runt halsen just nu.

LÄS MER: Unika bilderna på Duplantis och rivalerna(!) – som får hela idrottsvärlden att häpnas

Stora miljonregnet för Armand Duplantis efter VM-silvret – tjänar 10(!) gånger mer än Daniel Ståhl