Jacob Hårds helt sanslösa hyllning av Sarah Sjöström – sticker nu ut hakan ordentligt: ”Nu är hon…”

Sarah Sjöström skrev simhistoria i VM förra året.
Nu sticker Jacob Hård ut hakan om stjärnan.
– Det är det som kännetecknar de riktigt stora idrottarna, säger Hård till SVT.

Det var under sommaren som Sarah Sjöström ännu en gång cementerade sin plats i det absoluta toppskiktet i simhistorien. Sjöström valde att gå ner till att bara simma två distanser under VM i långbana, från fem till det föregående VM:et, till två.

Historiska VM-gulden

Hon gjorde det för att satsa helhjärtat på 50 meter fjäril och 50 meter fritt, och det visade sig bli ett lyckodrag. Hon vann först guld i fjäril på ett övertygande sätt, och med det guldet så tangerade hon Michael Phelps rekordnotering gällande individuella VM-medaljer i långbana. Dagen efter kom nästa jättesuccé.

230729 Sarah Sjöström of Sweden reacts after competing in women’s 50 meter freestyle swimming semifinal and breaking the world record during day 16 of the World Aquatics Championships 2023 on July 29, 2023 in Fukuoka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström tog sig till final i 50 meter fritt efter att ha slagit ett nytt världsrekord. Väl i finalen var Sjöström ännu en gång överlägsen, och hon vann med mer än en halv sekund(!) före tvåan, och hon var dessutom bara en hundradel från att på nytt slå världsrekord. Med sitt andra guld på lika många dagar gick Sjöström upp som ensam etta i simhistorien med flest antal individuella VM-medaljer.

Hårds mäktiga ord

Och Sjöströms prestationer är någonting som Jacob Hård kommer bära med sig under en lång tid. Profilen har i SVT rankat fem prestationer som han minns från svensk idrott under 2023, och där får Sjöström en given plats.

– Det som kännetecknar de riktigt stora idrottarna är att de presterar år efter år efter år. Det är 14 år sedan Sarah Sjöström vann sitt första VM-guld. I somras vann hon två till, och satte dessutom världsrekord, säger Hård.

210827 SVT:s kommentator Jacob Hård under dag 1 av Friidrotts-SM den 27 augusti 2021 i Borås. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Jacob Hård sticker dessutom ut hakan när det gäller Sarah Sjöströms status i svensk idrott, där hon nu, enligt Hård, har en plats bland de allra största.

– Hon är en av våra allra största, alla kategorier, genom alla tider, säger Hård, som dessutom avslutar med en passning om vad som komma skall under 2024, i form av OS.

– Jag ser så fram emot Paris i sommar.