J-O Waldner gör det som få andra vågar – klockrena kängan till Björn Borg efter beskedet: ”Han har inte…”

J-O Waldner har fått en helt egen turnering – där världens bästa spelare deltar – uppkallad efter sig.
Då kan ikonen inte låta bli att skicka en passning till Björn Borg.

Det var i veckan som det oerhört mäktiga beskedet kom: Ikonen J-O Waldner, en av bordtennisens, och svensk idrotts största, får en egen tävling uppkallad efter sig. I slutet av november kommer nämligen Waldner Cup gå av stapeln för allra första gången i Stockholm, och deltar gör några av världens absolut bästa spelare.

Passningen till Björn Borg

Inom golfen och tennisen har turneringsformatet funnits längre. I bordtennisen kommer nu fem asiatiska spelare möta fem spelare från resten av världen. Redan nu står det klart att superlegendaren Ma Long, av många ansedd som den bästa spelaren genom tiderna, är lagkapten för Team Asia. I det andra laget kommer bland andra Timo Boll och supertalangen Truls Möregårdh att spela. Och laget leds av ingen mindre än J-O Waldner själv.

160717 Björn Borg i publiken under singelfinalen under dag 8 av Swedish open den 17 juli 2016 i Båstad. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Och det får en utsökt att tänka på en annan svensk idrottslegendar. I tennisens värld finns sedan tidigare Laver Cup, där Europa möter resten av världen. Lagkapten för det europeiska laget är just Björn Borg, vilket betyder att Sverige nu har två lagkaptener i lagtävlingar inom racketsporten. J-O Waldner kan dock inte låta bli att skicka en passning åt Borgs håll.

– Men han har inte namnet på turneringen, säger Waldner till SVT.

Skämt åsido så har bordtennis pratat med Borg om det hela.

Han tyckte att det var jättekul och var jätteglad för J-O:s skull, säger agenten Mattias Frisk.

LÄS MER: Björn Borgs ärliga bekännelse om sonen Leo Borg – därför ville inte ikonen att han skulle spela tennis

Hyllningen från jätteikonen

Inom bordtennisen kommer man nu att hålla datumen för turneringen öppna så att ingenting krockar, så att de bästa spelarna i världen ska kunna delta. J-O Waldner tror att han själv var en anledning till att man kunde få så oerhört starka spelare med redan under turneringens första upplaga. Däribland Ma Long, med fem OS-guld och 13 VM-guld på meritlistan.

– Han hade ju mig som idol när han växte upp och var lätt att få hit, säger Waldner.

160211 Spårvägens Jan-Ove Waldner efter att han spelat sin sista elitmatch under en bordtennismatch i Pingisligan den 11 februari 2016 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Man hoppas nu att Waldner Cup ska bli en återkommande turnering på schemat, och det ska redan finnas stort intresse för andra städer att arrangera kommande år. Och enligt Waldner har det inte varit särskilt svårt att få folk att delta.

– De spelare vi frågade tackade ja på två sekunder, säger Waldner.

LÄS MER: Jan-Ove Waldner är på riktigt bushumör och grundlurar sin stackars motståndare fullkomligt: ”Haha, hans reaktion…”