Chockbeskedet: Därför kan Norge portas helt (!) från VM och OS: ”Det är en allvarlig situation”

Ett chockbesked har skakat norsk idrott.
Nu kan nationen portas helt från alla stora stora mästerskap.
– Det är en allvarlig situation, säger längdchefen Espen Bjervig.

För ett år sedan misstänkte Norges idrottsförbund och Antidoping Norge att norska ungdomar dopar sig. Men enligt norsk lag får inte idrottare mellan 15 och 18 år bli testade för doping utan målsmans tillstånd.

”Allvarlig situation”

Det är en lag som funnits sedan 2019 och som nu kan få enorma konsekvenser för idrotten i Norge. Det är NRK som rapporterar att Antidoping Norge inte uppfyller kraven och uppfyller alltså inte de internationella dopningsreglerna.

220213 Johannes Høsflot Klæbo of Norway after men’s cross-country skiing 4 x 10 km relay during day 9 of the 2022 Winter Olympics on February 13, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Det kan leda till hårda påföljder som att Norge först och främst inte är tillåtna arrangera mästerskap på norsk mark. Det kan också leda till att Norge inte får ställa upp i internationella mästerskap som OS, VM och EM.

– Det här är en allvarlig situation som måste få en lösning, säger längdchefen Espen Bjervig.

Måste nu hitta en lösning

NRK skriver vidare att det är nu upp till norska myndigheter, idrottsförbundet och Antidoping Norge att hitta en lösning för att inte riskera att bli portade.

– Jag har full tillit och tro på att det kommer lösa sig och att vi slipper en situation som går ut över norska idrottare och norska arrangörer, säger Espen Bjervig.

220612 Erling Braut Haaland of Norway during the Nations League football match between Norway and Sweden on June 12, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

LÄS MER: Starka reaktioner i Norge efter svenske supertalangens succé – får nu monsterhyllning av Northug: ”En juvel”

Exit mobile version