Starka reaktioner i Norge efter svenske supertalangens succé – får nu monsterhyllning av Northug: ”En juvel”

Alvar Myhlback har gjort braksuccé under sommaren.
Nu tokhyllas den svenske 16-åringen av Petter Northug.
– Han kan bli en juvel, säger ikonen.

Bland den svenska skidpubliken är det kanske inte många som har koll på Alvar Myhlback. Men under sommaren har den svenske 16-åringen blivit kallad den ”största längdtalangen i världen”.

Hyllas av Northug

Under SM-tävlingarna i våras tog han silver tillsammans med veteranen Teodor Peterson i teamsprinten, och under sommaren har han gjort stora avtryck under diverse rullskidtävlingar. Och uppståndelsen har inte undgått skidfantasterna i Norge.

Stavanger 20220803. Alvar Myhlback under Lysebotn opp- løpet på Blinkfestivalen i Sandnes. Foto: Carina Johansen / NTB

Petter Northug har noterat Myhlbacks framfart, och han håller inte tillbaka i sin hyllning. Northug tror att Myhlback kan göra avtryck redan den här vintern.

– Det är en bra talang som Sverige har här. Han kan bli en juvel, säger Northug till NRK.

”Verkar väldigt solid”

Myhlback har bott fyra år i Norge, och under rullskidtävlingar under sommaren har han ställts mot några av Norges allra bästa. Och han har verkligen inte gjort bort sig.

– Han verkar väldigt solid, och han har gått väldigt bra på rullskidtävlingarna. Jag snackade med Even Northug (Petters bror), och svensken gav honom en ordentlig kamp på upploppet, säger Petter Northug.

220102 Former skier Petter Northug after a training during Tour de Ski on January 2, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

I vinter väntar junior-VM för svensken, som även är med i ett långloppslag. Myhlback själv känner dock ingen press – utan ser snarare fram emot vintern och visa sin kapacitet.

– Jag hoppas att jag kan leva upp till förväntningarna. Det är inget jag känner press över, det är bara ett mål, säger han.

LÄS MER: Ärliga orden om stjärnan Elvira Öberg – efter förra säsongens stora succé: ”Vi ska inte förvänta oss det”