Bianca Salmings hårda kritik mot svenska sjukvården – öppnar nu upp om hemska perioden: ”Det var en chock”

Börje Salming nekades länge hemvård – trots sin ALS.
Nu riktar hans dotter, Bianca Salming, stark kritik mot svensk sjukvård.
– Det var en chock, säger hon i P4 Extra.

Det var under hösten som hela Sverige och hockey-världen med bestörtning följde Börje Salmings kamp mot sjukdomen ALS. Börje Salming förlorade snabbt talförmågan, och tvingades under hösten sondmatas. Trots detta nekades familjen länge den hjälp de kände att Börje behövde.

“Det var hemskt”

Det dröjde länge innan familjen Familjen tilldelades en personlig assisten, då han var över 65 år gammal. Det dröjde fram till i början av november innan man fick ett godkännande för ASIH (avancerad sjukvård i hemmet). Familjen Salming var stundtals kritiska till att man nekades vården inledningsvis, och att ett för stort ansvar lämnades till Börjes närmaste familj.

Bianca Salming, Börje Salming
221117 Pia, Bianca och Anders Salming med Börje Salming som tilldelas priset NHL Honorary Award under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0377

Börje Salming gick bort i slutet av november, och hela Sverige sörjde en av Sveriges största idrottare genom tiderna. Nu öppnar hans dotter, Bianca Salming, upp om den hemska perioden när familjen nekades vård, och riktar samtidigt kritik mot hur den svenska vården skötte allt kring hennes pappa.

– Det var hemskt, men också så konstigt. Det var så mycket nytt man fick uppleva, som man aldrig fått vara med om tidigare. Så här i efterhand har jag varit chockad över… Jag har alltid haft en bild – och det är säkert mycket bättre än i många andra länder – av att svensk sjukvård skulle vara så himla bra och den bästa någonsin. Men för mig var det en chock över att det var så många saker som inte gick som det skulle, säger hon i ”P4 Extra – gästen”.

LÄS MER: Mats Sundins starka erkännande om Börje Salmings sista tid – och känslosamma orden från frun

Stora kritiken

Bianca Salming berättar vidare att det fanns en ständig oro över att familjen skötte allting rätt, när inte vården fanns tillgänglig.

– Jag kommer ihåg att jag var mycket med pappas fru Pia hemma och man kunde stå och kolla på varandra och bara säga till varandra: ”Hur kan vi få stå och göra allt det här? Vi vet knappt om vi gör rätt sak, tar rätt medicin.” Vi står och krossar och det här ska in i hans sond… Det kan inte vara något vi är osäkra på om vi gör rätt. Det var där mycket kändes konstigt och fel, säger hon.

200708 Bianca Salming of Turebergs FK during the athletics gala Folksam Grand Prix on July 8, 2020 in Karlstad. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Bianca Salming vill lyfta problemet, då många är i liknande sits – och inte alls samma kapacitet att faktiskt kunna hjälpa sina sjuka närstående.

Det är väldigt svårt att få hemsjukvård och det tog lång tid. Det var mycket konstiga regler, men nu är min syrra och styvmamma väldigt mycket mer insatta och hade kontakt med dem, men det var så mycket som behövde bli godkänd. Och då låg vi ändå i mycket, och kämpade för att få just hemvård. Men jag tänker på alla som inte har tiden eller orken, eller kan vara hemma. Vad gör man då? Då måste man lämna den sjuka hemma och gå till jobbet, så är det ingen där.

LÄS MER: Vackra minnet av Börje Salming – sonen Anders avslöjar fina traditionen med pappan: ”Alltid skratt”

Exit mobile version