Mats Sundins starka erkännande om Börje Salmings sista tid – och känslosamma orden från frun

Börje Salming betydde så mycket för Mats Sundin.
Nu öppnar förre NHL-svensken upp om sista tiden ihop med vännen.
– För mig var det otroligt tungt, säger han i en intervju med Hockeysverige.

Det har snart gått en halvår sedan Börje Salming somnade in. 24 november 2022 förlorade svensk hockey en av sina största giganter genom tiderna och en oerhört älskad människa vid sidan av isen.

Salming mentor

Salming gjorde hela 16 säsonger för klassiska NHL-laget Toronto Maple Leafs och blev omåttligt populär i den hockeytokiga staden. För Mats Sundin blev det ”bara” 13 NHL-säsonger för Maple Leafs men han har Börje att tacka för så mycket.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Sundin, Börje Salming, Peter Forsberg, hockey
130202 Ishockey, Tre Kronor Legends – IK Waxholm: Peter Forsberg, Börje Salming och Mats Sundin tillsammans i omklädningsrummet efter matchen. © Bildbyrån – 86380 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Salming blev mentor för en ung Sundin i Toronto och de har haft en fin relation även vid sidan av hockeyn. ”Sudden” var även på plats ute på isen sida vid sida med Börje Salming när hockeyikonen fick sin stora hyllning av Toronto Maple Leafs förra året.

LÄS MER: Vackra minnet av Börje Salming – sonen Anders avslöjar fina traditionen med pappan: ”Alltid skratt”

Sundins ord

Nervsjukdomen ALS hade försvagat 71-åringen kraftigt men hans sista önskan var ändå att få åka till Kanada och ta farväl av sitt favoritlag och sina gamla supportrar. Det blev oerhört känslosamt och flera månaders efter Börjes bortgång öppnar Mats Sundin upp om den sista tiden ihop med honom och framförallt den starka hyllningen i Toronto.
– För mig var det otroligt tungt. Jag hade pratat lite med Börjes fru (Pia) innan vi åkte över till Kanada. Hon sa ”Mats, du får stålsätta dig lite för Börje är inte som när du träffade honom senast utan han har blivit ganska mycket försämrad”, berättar Sudden i en intervju med Hockeysverige.
– Det var en tung helg. Samtidigt kändes det otroligt skönt att få vara med där. Att få vara med Börje och se alla fantastiska hyllningar från Toronto-fansen och det som Hockey Hall of Fame arrangerade för Börje under helgen. Toronto Maple Leafs gjorde även dom ett fantastiskt jobb för Börje och hans familj.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mats Sundin, hockey
230211 Toronto Maple Leafs Mats Sundin inför ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni den 11 februari 2023 i Gävle. Foto: Julia Koch / BILDBYRÅN / kod JK / EW0160

Med tårar i ögonen stod Sundin bredvid Salming på isen i hemmaarenan Scotia Bank Arena. Båda svenskar är förevigade av Maple Leafs med var sin staty utanför hockeyarenan och hyllningen blev otroligt speciell för duon.
– Jag hoppas verkligen, för Börje och hans familj, att han tog det till sitt hjärta. Det kändes som att han gjorde så. Var det någon som förtjänade den här hyllningen så var det Börje med tanke på att han var en sådan person som aldrig ville sätta sig själv i fokus utan alltid satte laget och familjen främst. Jag tror också det var därför att folk slöt upp på det sättet man gjorde, Hall of fame, Toronto Maple Leafs och alla fansen där. Alla visste vad Börje var för typ av person, säger Mats Sundin i intervjun.

LÄS MER: Vackra gesten till Börje Salming – nu samlas svenska kändiseliten för fin hyllning: ”Vi är glada att kunna göra det”

”Det är svårt”

I dag för Sudden vidare den bortgångne vännens anda genom att han är ambassadör för Börje Salmings ALS-stiftelse. Tillsammans med Nicklas Lidström, Ingemar Stenmark och flera andra ambassadör gör de sitt yttersta för att samla in pengar till den så viktiga ALS-forskningen.

Nyligen anordnades ”Game for Börje” tillsammans med Brynäs IF och miljontals kronor samlades in över en helg. Men det behövs så mycket mer än så.
– ALS är en sjukdom som drabbar 250 svenskar om året. Då är det svårt att få en rejäl finansiering till den typen av forskning för att utveckla mediciner, botemedel och hjälp i framtiden. Det gäller att förstå händelseförloppet i det här forskandet. Det tar lång, lång tid och kostar mycket, mycket pengar. Då vore det fantastiskt om vi kunde samla in mycket pengar till forskningen kring just ALS. Eventet vi hade i Gävle var fantastiskt bra. Brynäs gjorde det fantastiskt bra. TV4 ställde upp hela helgen… Det samlades in otroligt mycket pengar till Börjes stiftelse då. Jag hoppas att det fortsätter så för det krävs mycket, mycket, mycket pengar, tyvärr, om man ska få till något resultat. Jag hoppas att stiftelsen och vi alla kan bidra till det, säger Mats Sundin till hockeysajten.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!