Bernt Johansson har cyklat 17 varv runt jorden och vägrar slå av på takten – så lever OS-guldhjälten i dag

Han blev en av Sveriges största idrottshjältar över en natt.
Få kan glömma Bernt Johanssons historiska OS-guld.
I dag lever han fortfarande ett liv i cykelns tjänst – men inte alltid i Sverige.

Bernt Johansson hade förvisso varit med och tagit VM-guld i lagtempo två år innan det klassiska OS-loppet, men för den breda massan var han i stort sett ett helt okänt namn. Det fanns till och med svenska cyklister som bar på ett större favoritskap än just Bernt Johansson, men när det klassiska loppet gick av i Montreal så handlade precis allt om honom.

Oförglömliga guldet

Totalt deltog över 130 cyklister i loppet, och Sverige hade en dålig position långt bak i fältet. Halvvägs in i loppet började det regna ordentligt, vilket fick fältet att sakta ned något – och då såg Bernt Johansson sin chans att avancera från mittfältet till en tätklunga på ett dussin cyklister. Det dröjde långt in i det 175 kilometer långa loppet innan rycket kom, så gjorde att han skapade sig en lucka till konkurrenterna, och när han orkade hålla uppe avståndet även i den sista backen, två kilometer innan målgång, så stod det klart att det skulle bli OS-guld.

Artikeln fortsätter efter bilden.

MONTREAL 19760726 – Bernt Johansson of Sweden holds his bicycle over his head after winning the Olympic Cycling road race July 26, 1976. Johansson broke away from the leading group about 3 miles from the finish line to make his drive for gold. Photo: UPI Copyright SCANPIX SWEDEN

På upploppet fick Johansson sällskap av över 20 motorcyklar, som tillsammans bildade ett ”V” framför Johansson, och bilderna som kablades ut är fortfarande oförglömliga och givna i den svenska idrottshistorien. Bernt Johansson var bara 23 år gammal när han vann guldet, och redan året därpå blev han proffs i Italien. Karriären där var extremt framgångsrik med bland annat 14 segrar – men bara på fem år. Redan som 28-åring valde Johansson att avsluta karriären, men efter det har han långt ifrån hållt sig undan cyklarna.

Så lever han i dag

Johansson tog förvisso en lång paus från cyklingen, men under slutet av 80- och början av 90-talet blev han plötsligt en stor stjärna inom mountainbike(!), där han som bäst kom på en niondeplats i VM. Sedan dess har det inte blivit några fler pauser med cyklingen, och trots att det inte varit hans jobb under alla åren så har han alltid gjort en stor poäng av hur mycket han cyklar och alla enorma fördelar som finns med det.

Faktum är att Johansson i en intervju med Expressen menade på att han, om man slår ihop alla meter på cykel, nog åkt cirka 17 varv runt jorden.
– Jag började köra tävlingar i tolvårsåldern och när jag gjorde ett överslag över all tid jag suttit på cykeln kom jag upp i cirka 70 000 mil, har han sagt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

800115 Cykel, Proffs, Magniflex: Hemma hos Bernt Johansson. Foto: BILDBYRÅN

För några år sedan gick Johansson i pension, och han berättade då att han och frun nyligen köpt ett hus i Spanien, där de planerade att bo halva åren. Bernt Johansson arrangerar dessutom cykelresor i Spanien, Italien och Sydafrika. Någonting han gjort i ungefär 20 år, och inte slår av takten på – även om coronapandemin slog hårt mot verksamheten.
– Jag gillar att förmedla saker jag själv tycker är kul. Resorna till Italien och nu Sydafrika är perfekt att ha som bisyssla när vi inte längre jobbar, har han sagt.

LÄS MER: Börje Salmings liv blir nu tv-serie – kändissonen får den stora äran att spela hockeyikonen som ung

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!