Börje Salmings liv blir nu tv-serie – kändissonen får den stora äran att spela hockeyikonen som ung

På lördag blir Börje Salming hela 70 år.
Det firas genom att hockeyikonen nu ska få en alldeles egen tv-serie om sig själv.
– Det är verkligen hedrande och spännande att de ska göra en filmatisering av mitt liv, säger Salming i ett pressmeddelande.

På lördagen den 17 april blir det stort firande för hockeylegendaren Börje Salming som fyller så mycket som 70 år. Nu kommer även födelsedagspresenten i form av att Viaplay ska göra en tv-serie om ikonens liv.

Salming blir tv

Serien regisseras av hyllade Amir Chamdin, som nyligen gjorde ”Partisan”, och kommer att produceras av jättebolaget Warner Bros. Det kommer att bli en engelskspråkig dramaserie som handlar om Salmings ”banbrytande resa från anspråkslösa rötter norr om polcirkeln till att bli en NHL-legend”.
– Det är ju verkligen hedrande och spännande att de ska göra en filmatisering av mitt liv. När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv. Med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL och hur bra det gick, finns ändå material till en filmatisering, säger Börje Salming i ett pressmeddelande.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Salmings hockeykarriär sträcker sig från slutet av 60-talet till början av 90-talet och i tv-serien får vi följa hans resa till Nordamerika. Och hur han som en av de första svenskarna slog sig in i den stenhårda ligan.
– Bara att komma ner från Kiruna till Brynäs var ju stort för mig, det var knappt man visste att NHL fanns. Sedan spelade jag VM i Moskva 1973 och Toronto Maple Leafs bjöd över mig och plötsligt var jag i Kanada. Det gick så fort, jag har bara kört på och inte tänkt så mycket. Det ska verkligen bli spännande att se hur serien blir när den är klar, säger Salming.

”Det är läskigt”

Den får som stora äran att spela en ung Börje Salming är skådespelaren och kändissonen Valter Skarsgård.
– Detta är det läskigaste och fetaste jag någonsin har gjort. Det är så fantastiskt att få lära mig utav Börje personligen, han berättar helt magiska historier från sitt liv med en sån ödmjukhet. Hans inställning var alltid att göra det han ville och ha roligt på vägen vilket inspirerar mig till att göra detsamma i jobbet att porträttera honom, säger huvudrollsinnehavaren själv.

Börje Salming, hockey
001019 Ishockey, NHL: Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © 10

TV-serien är just nu i förproduktion och inspelningarna kommer att inledas under 2022. Den kommer att visas på Viaplay men någon titel eller premiärdatum är ännu inte offentliggjort.
– Det här är storyn om en av vår tids största atleter med en urkraft som har fått en hel idrottsvärld att häpna. Med sitt ärrade ansikte är Börje Salming inte bara ishockeyn förkroppsligad utan också en sann svensk hjälte som med hjärta och smärta har visat att resan ibland kan vara viktigare än målet. Om man säger att musikbranschen var vild på 70-talet så är det inget mot vad hockeyn var då, säger regissören Chamdin i pressmeddelandet.

Ser du fram emot tv-serien om Börje Salming? Dela artikeln och visa andra!

LÄS MER: Torontos materialare avslöjar vad som gjorde Börje Salming unik – med skönaste sågningen: ”Sämsta jag sett”

Valter Skarsgård
Skådespelaren Valter Skarsgård gör rollen som Börje Salming. FOTO: Twitter.
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!