Tränarprofilen Bert Robertssons stora kritik – är inte imponerad av dagens hockey: ”Jävla tråkig utveckling”

Bert Robertsson är inte imponerad av dagens hockey.
Han menar att utvecklingen går åt helt fel håll.
– Det tycker jag är fruktansvärt tråkigt att se, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Bert Robertsson hade en fin spelarkarriär med flera säsonger i Nordamerika. Men för den svenska hockeypubliken så har han kanske framför allt gjort sig ett namn som tränare, då han har mängder av säsonger i SHL som såväl assisterande tränare som huvudtränare.

”Fruktansvärt tråkigt”

Redan 2011 klev Robertsson in i Skellefteås bås, och där blev han kvar fram till 2019, då det i stället blev flytt till Linköping. Under åren har Robertsson blivit en stor profil inom svensk hockey, och kanske framför allt för att han alltid visar känslor och ofta säger vad han tycker och tänker. Men det blir allt mindre av den varan inom svensk hockey.

201201 Linköpings tränare Bert Robertsson under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Linköping den 1 december 2020 i Malmö. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Det får nu kritik av Robertsson, som menar att utvecklingen är på väg åt helt fel håll.

– Jag tycker att det är för många coacher som står i båset med armarna i kors och varken får, eller vill, visa att de verkligen bryr sig. Det tycker jag är en jävla tråkig utveckling. Även spelarna på isen tycker jag har blivit belagda med munkavle och känslomässig tvångströja, vilket jag tycker är fruktansvärt tråkig att se, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Tydliga uppmaningen

Bert Robertsson menar att spelarna och ledarna håller tillbaka, bara för att det är inpräntat att det ska vara så.

– Alla vi människor styrs av känslor – så är det bara – men jag tror helt enkelt att det är för många som inte vågar släppa loss för att de är rädda för att bli liksom skrattade åt eller att folk ska tycka att de inte har kontroll längre, hit och dit. Det är för få som får välja själva vad man gör, utan man ska liksom fogas in i någon jäkla modell som är förutbestämd, säger han.

200116 Linköpings tränare Bert Robertsson under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Linköping den 16 januari 2020 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Bert Robertsson kommer nu med en utmaning till aktörerna inom svensk hockey: Att våga släppa loss.

– Man har gjort en del bra grejer för att lyfta fram olikheter som något positivt, men i samma veva så har man också gått tillbaka vad gäller just den här utåtagerande delen. Den har ju blivit nästan otäck för många att hantera. Jag tycker att så länge man inte kränker någon, så länge man inte gör någonting för att vara ond – släpp loss, för fan! Släpp loss! Det är för många som inte vågar säga vad de tänker och tycker, säger han, och fortsätter:

– Det måste finnas en balans, absolut – men samtidigt tycker jag att det spillt över där det är för få som visar att de brinner och är villig att offra någonting. Det är så jäkla mycket fokus på en enskild individ och man får inte ställa krav. Eller man ska ställa krav, men man får inte göra det på ett sätt så att någon känner sig obekväm – och då tycker jag nog att hockey är lite fel arena, alltså.

Håller du med Bert Robertsson? Dela artikeln för att berätta vad du tycker om det här!

LÄS MER: Profilen Robin Figren avslöjar nu det allra dummaste han köpt för hockeymiljonerna: ”Använde den en gång”

Få våra nyhetsbrev!