Stjärnan Linus Omarks helt ärliga ord – öppnar nu upp om sina stora problem: ”Var otroligt rädd för att dö”

Linus Omark är en av våra största stjärnor i Europa.
Men mitt under alla succésäsonger så har han kämpat med psykiska besvär.
– Jag har varit otroligt rädd för att dö, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Tolv år har gått sedan Linus Omark lämnade Luleå och Sverige för spel utomlands. Omark har fått chansen i NHL, men det är framför allt i KHL där han tillbringat större delen av sin karriär, och det är även där han varit mest framgångsrik.

Ärliga orden

Svenskstjärnan gjorde imponerande 353 poäng på 401 matcher i den ryska jätteligan, innan han i somras valde att lämna för spel i Schweiz, där han inte direkt varvat ner, då han ligger tvåa i poängligan med sina 55 poäng på 46 matcher. Men vid sidan av alla framgångar så har Linus Omark kämpat med psykiska besvär.

180208 Linus Omark of Sweden during a training session ahead of the 2018 Winter Olympics on February 8, 2018 in Incheon. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

I podcasten ”Släpp Sargen” berättar han öppet och ärligt om hur han mått.

– Det många inte vet är att jag har varit otroligt rädd för att typ dö. Det kan vara en sak som att … jag kommer ihåg den här killen som dog på isen i Ryssland. Varje gång jag spelat i den arenan har jag bara … du vet, matchen har helt förstörts för att jag tänker bara på den där grejen – att han dött där och att det ska hända mig, säger han i podden.

”Tufft i många år”

Omark berättar vidare att han sökt psykologhjälp, och att han i dag mår bättre. Men problemen fick honom att söka sig bort från den ryska ligan.

– Det var en stor anledning till att jag ville lämna Ryssland, för att det var jobbigt mentalt. Två olika psykologer har jag gått hos för att försöka få bukt med mina problem. Det har blivit bättre och i dag mår jag bra, säger han.

170418 Linus Omark under en träning med Sveriges ishockeylandslag den 18 april 2017 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Omark har inte blivit diagnostiserad med hypokondri, men både han och hans kompisar kallar det för hypokondri.

– Jag vet inte vad jag ska kalla det. ”Hypokondri” skojar mina kompisar om. Det har varit tufft i många år i Ryssland. Många matcher som har förstörts på grund av det där.

LÄS MER: SHL gör stor ändring till slutspelet i allra sista stund – kan nu tvingas lämna WO(!) efter stora kaoset

Få våra nyhetsbrev!