SHL-profilen avslöjar Zdeno Chara sinnessjuka besatthet – vägrade lämna ishallen: ”Otroligt att se”

SHL-profilen avslöjar Zdeno Chara sinnessjuka besatthet – vägrade lämna ishallen: ”Otroligt att se”

Nicklas Danielsson spelade en säsong med Zdeno Chara i KHL.
Nu berättar SHL-profilen om den legendariske backbjässens otroliga rutiner.
– Han var i ishallen jämt. Det var otroligt, säger han i podcasten Släpp Sargen.

För den svenska hockeypubliken är Nicklas Danielsson mest förknippad med alla sina år i SHL. Han fick sitt SHL-genombrott med Djurgården 2006, och har sedan dess gjort hela 615 matcher i ligan.

Spelade med Chara

De senaste fyra säsongerna har Danielsson spelat i Brynäs, dit han kom från schweiziska Lausanne, där han vräkte in poäng under två raka säsonger. Men Danielsson har under karriären även hunnit med spel i KHL, och där fick han den stora äran att spela i samma lag som en av historiens största backar.

220324 Brynäs Nicklas Danielsson under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Leksand den 24 mars 2022 i Gävle. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

När han kom till Lev Praha under säsongen 2012/2013 så var det lockout i NHL, vilket gjorde att Zdeno Chara plötsligt spelade i den tjeckiska klubben.

– Det var jättekul såklart. Chara och grabbarna var redan där på plats, så det var bra kvalité på ligan överlag. Det var många lag som hade NHL-spelare i lagen. Det var häftigt, säger Danielsson i podcasten Släpp Sargen.

Avslöjar besattheten

Danielsson minns tydligt det första mötet med Chara – och det var en sak som stack ut.

– Jag kommer ihåg första gången jag var i omklädningsrummet, så kommer Chara och han får liksom ducka för dörrposten. Han var stor, på riktigt, säger han.

Danielsson fortsätter:

– Han var liksom en gigant. Han var hur stor som helst. Och hans klubba… Jag orkade ju knappt lyfta den. Det var som att min fyraåriga son skulle försöka lyfta min klubba.

160927 Europas Zdeno Chara under final ett i World Cup of Hockey mellan Kanada och Europa den 27 september 2016 i Toronto. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Många som spelat med Chara under hans många år i proffshockeyn har pekat på hur extremt noggrann slovaken är med sin träning och alla förberedelser. Danielsson instämmer – och berättar om hur enormt besatt Chara var.

– Han var ju jämt i hallen. Han bodde precis bredvid arenan, på något hotell, och han var först i hallen på morgonen. Sen var det möte, sen cyklade han. Sen kom han ner på eftermiddagen, och jag var ju inte där hela tiden direkt… Men han körde verkligen fyra pass om dagen. Det var helt otroligt att se.

LÄS MER: När Gabriel Landeskog tacklade helt fel spelare i NHL – och blev rädd för första gången: ”Kände två tegelstenar”