När Gabriel Landeskog tacklade helt fel spelare i NHL – och blev rädd för första gången: ”Kände två tegelstenar”

När Gabriel Landeskog tacklade helt fel spelare i NHL – och blev rädd för första gången: ”Kände två tegelstenar”

Han är inte känd för att hålla tillbaka på isen.
Men en gång fick Gabriel Landeskog ångra sig ordentligt.
– Jag kände bara två tegelstenar i sidan av hjälmen, säger han i podcasten Släpp Sargen.

När Colorado Avalanche nyligen blev Stanley Cup-mästare för första gången på över 20 år så var Gabriel Landeskog en av de stora hjältarna. Han är kanske inte den som gör mest mål eller assist, men få spelare i ligan är kända för sin kämparvilja på samma sätt som Landeskog är – och det är just därför han varit lagkapten för laget i så många år.

”Då var jag rädd”

Landeskog är den givna ledaren i Colorados lag. Den som alltid tar kampen, den som aldrig backar undan och den som aldrig är rädd för att skydda sina lagkamrater. Det gjorde honom till den yngste lagkaptenen i NHL:s historia, och det var exakt de egenskaperna som lyftes fram så mycket av experter när Avalanche äntligen fick lyfta Stanley Cup igen.

Colorado Avalanche left wing Gabriel Landeskog (92) is congratulated for his goal against the Tampa Bay Lightning during the first period of Game 1 of the NHL hockey Stanley Cup Final on Wednesday, June 15, 2022, in Denver. (AP Photo/John Locher)

Under årens lopp har Landeskog hamnat i luven på en drös busar, och i podcasten Släpp Sargen får han en rak fråga huruvida han är rädd eller inte när han går in i kamperna på isen. Han minns då tillbaka på en händelse för ett gäng år sedan när han gick in i duell med en av ligans bästa backar, Roman Josi.

– En gång var jag rädd, det var när jag tacklade Roman Josi i Nashville. Shea Weber var backpartner, och jag tänkte kanske inte igenom det när jag åkte ner mot sargen. Då var jag lite småskraj, säger han i podden.

”Kände bara två tegelstenar”

Shea Weber har alltid varit känd för sitt majestätiska slagskott, och det är överlag en fysiskt stark spelare.

– Man hinner inte tänka så mycket heller. Helt plötsligt hade jag kört över Josi, och sen känner jag bara att det kommer två män mot mig. Den ena var Paul Gaustad, och han är lite av en ”heavyweight”, och den andra var Shea Weber. Till slut var det Weber som fick tag på mig och jag kände bara två tegelstenar i sidan av hjälmen, säger han.

Colorado Avalanche left wing Gabriel Landeskog (92) celebrates an empty-net goal against the Edmonton Oilers during the third period in Game 1 of the NHL hockey Stanley Cup playoffs Western Conference finals Tuesday, May 31, 2022, in Denver. (AP Photo/Jack Dempsey)

Landeskog förstod dock snabbt allvaret i situationen, och gjorde sitt bästa för att inte bara bli en slagpåse ute på isen.

– Jag tänkte att jag måste börja veva, annars blir jag sänkt ordentligt. Man har några småknep som man försöker ta till. Jag försöker få tag på hans biceps med ena armen, och den andra försöker bara slå. Att inte ge honom någon chans att börja veva. Blunda, håll ner hakan – och sen bara veva, säger han.

LÄS MER: Foppas underbara ord inför välgörenhetsmatchen – som fullständigt skrämde livet ur Gabriel Landeskog