SHL-ikonen avslöjar nu knepet mot Per Ledin – som fick ärkebusen helt uppgiven: ”Vill inte spela mot dig!”

Det var inte direkt lätt att spela mot Per Ledin.
Men Johan Davidsson hade sina knep.
– Jag vet att Per Ledin sa ”du är så jäkla tråkig, jag vill inte spela mot dig, du blir ju inte arg”, liksom, säger HV71-ikonen i podcasten ”Släpp Sargen”.

Alla som spelade i Elitserien och SHL under 00- och 10-talet intygar och säger ungefär samma sak. Det fanns många bråkstakar därute, många busar som ville bråka och kivas – men ingen var som Per Ledin.

Davidssons knep

Ärkebusen är känd som den kanske största retstickan inom svensk hockeys historia, och under alla åren i storklubbar i SHL så skapade han rubriker i var och varannan omgång. Några av hans citat är fortfarande helt odödliga, och han kommer för alltid vara en ligans absolut största profiler.

150220 Luleås Per Ledin under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Brynäs den 20 februari 2015 i Luleå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN

Johan Davidsson spelade flera säsonger i samma lag (HV71) som Per Ledin, men man var också motståndare under ett antal år. Det sistnämnda var betydligt jobbigare, menar den 45-årige HV-legendaren. 

– Jag vet att Per Ledin sa ”du är så jäkla tråkig, jag vill inte spela mot dig, du blir ju inte arg”, liksom, säger han i podcasten Släpp Sargen.

”Jag var ju vansinnig”

Davidsson berättar om hur han själv resonerade – och varför han aldrig gav med sig.

– Jo, det blir jag (arg) – men jag har ju inte tänkt att ge den energin till dig, fattar du väl, din idiot? Jag är ju vansinnig. Jag är ju jättetrött på dig. Du har ju slashat mig 17 gånger på ett byte, men jag kan ju inte vända mig om och ge dig den energin. Då har du ju lyckats. Så det var ju bara att bita ihop. Fördelen var ju att du vet att han kommer. Han kommer varje gång, för det är ju inte så att han tar ledigt ett byte och bara åker runt och glassar, utan han kommer försöka smälla dig. Missar han kommer han försöka fälla dig – och missar han att fälla dig så kommer han skrika något i stället, säger han.

100105 Ishockey, Elitserien, HV71: Johan Davidsson. © Bildbyrån

Johan Davidsson ser dock tillbaka på tiden med Ledin med värme. 

– Väldigt roliga år – och många roliga kommentarer i omklädningsrummet och så vidare. Jag är väldigt glad att jag fick uppleva att spela med honom.

LÄS MER: SHL-profilen Robin Figrens oväntade utspel – vill nu se Joel Lundqvist i rivallaget(!): ”En bisarr tanke”

Få våra nyhetsbrev!