Nicklas Lidström avslöjar SHL-klubben han nobbade – och SHL-laget han helst hade spelat i: ”Hade ett anbud…”

Nicklas Lidström avslöjar SHL-klubben han nobbade – och SHL-laget han helst hade spelat i: ”Hade ett anbud…”

Västerås och Detroit Red Wings.
Det är de två klubbar vi förknippar Nicklas Lidström med.
Men i podcasten ”Släpp Sargen” avslöjar legendaren att han hade kunnat hamna i en annan SHL-klubb.

20 säsonger i NHL med Detroit Red Wings. Drygt fyra säsonger i Västerås. Man kan väl lugnt konstatera att Nicklas Lidström inte direkt behövde flyttstäda särskilt ofta som hockeyproffs.

Spelade slutspel

Så här i efterhand kan man kanske fundera över hur det ”bara” blev spel i Västerås, hemma i Sverige. VIK var förvisso ett etablerat SHL-lag på den tiden och sista två säsongerna med Lidström i laget var man i slutspel.

901021 Ishockey, Elitserien, Malmö – Västerås, 1-5: Nicklas Lidström, Västerås. Foto: BILDBYRÅN / 14475

Men ändå, det fanns så klart större klubbar i ligan. Och i ”Släpp Sargen” berättar ”Lidas” att det fanns anbud som han funderade på, innan han drog iväg till NHL och Detroit Red Wings.

”Passade mig bäst just då”

– Jag hade ett anbud från Frölunda för länge, länge sedan innan jag blev proffs. Det blev ingenting, jag blev kvar i Västerås, säger Lidström.
– Jag hade redan bestämt mig för att vara kvar i Västerås och hade väl drömmar och tankar om att komma över till NHL. Jag var i en bra situation i Västerås just då, fick mycket istid och fick spela mycket. Det passade mig bäst just då.

Knappast ett felbeslut

Det är svårt att hävda att Lidström tog fel beslut när han stannade i Västerås. Legendaren gjorde 60 poäng på 80 matcher under sin första NHL-säsong i Detroit, 1991/92.

Nicklas Lidström, Detroit Red Wings
071008 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Edmonton Oilers: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån – 55396

Han stannade i klubben och NHL i 20 år innan han lade klubban på hyllan. Men även om det aldrig var aktuellt med en comeback i SHL efter tiden i Nordamerika, får Lidström ändå frågan vilken av dagens SHL-klubbar han hade kunnat tänka sig spela i?
– Frölunda spelar rolig hockey, det är kul att se. Rögle, likadant. Luleå gillar jag också. Men det kanske skulle bli Frölunda. 

Nicklas Lidström
190921 Nicklas Lidström på läktaren under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Frölunda den 21 september 2019 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119

LÄS MER: Nicklas Lidström avslöjar nu – det stör han sig på allra mest inom svensk hockey: ”Det är säkerheten först”

Få våra nyhetsbrev!