När Tre Kronor fick råpanik i omklädningsrummet för Henke Lundqvist – och räddade allt med galge och tejp

När Tre Kronor fick råpanik i omklädningsrummet för Henke Lundqvist – och räddade allt med galge och tejp

Henrik Lundqvist kommer för alltid vara en Tre Kronor-hjälte.
Nu avslöjas ett bortglömt minne från tiden i landslagsdressen.
– ”Hörru, du får komma hit nu. Henke ser inte…”, berättar Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det blev både OS-guld 2006 och VM-guld 2017 för Henrik Lundqvist i Tre Kronor-tröjan under sina 74 landskamper i blått och gult. Lägg därtill ett gäng OS- och VM-silver så förstår ni att det en av svensk hockeys främsta målvakter genom tiderna vi pratar om.

Paniken för Henke

Förutom att ”Henke” var en riktig vinnarskalle ute på isen så var han också en perfektionist ut i fingerspetsarna. Precis som många hockeymålvakter så har också han haft sina alldeles speciella matchrutiner inför som det var av största vikt att han genomförde.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, Tre Kronor
160810 Henrik Lundqvist poserar för ett porträtt under en pressträff inför World Cup anordnad av Svenska Ishockeyförbundet den 10 augusti 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Nu avslöjar Tre Kronors mångårige målvaktstränare Stefan Ladhe ett bortglömt minne från förr med Lundqvist i huvudrollen. Det var i World Cup 2016 som panik uppstod i omklädningsrummet inför en av Tre Kronors matcher i Toronto.
– Vi bytte omklädningsrum hela tiden, i stort sett. Vi hade Toronto Maple Leafs fina omklädningsrum en match och så blev det något annat nästa match. Det var ett evigt flyttande av grejer. Inför den här matchen bytte vi om i Torontos basketlags omklädningsrum, så det är ett runt omklädningsrum, berättar Ladhe i podcasten ”Släpp Sargen”.
– Henke ska stå i målet och jag springer upp på läktaren och riggar filmkameran för att filma honom under matchen. Så får jag ett samtal från matriserna: ”Hörru, du får komma ned nu. Henke ser inte klockan!”. Nähä…

LÄS MER: NHL-experten Håkan Södergren bryter nästan ihop när han hyllar Börje Salming med fem fantastiska ord

Hjälte med galge

Ladhe skyndar sig ned från läktaren och får en snilleblixt på vägen till omklädningsrummet så kommer att rädda allt.
– Målvakterna får alltid lite mer utrymme i omklädningsrummet, men de hade satt ut hans grejer så han hade klockan bakom sig. Men han måste ju se den och har sina rutiner för när han ska byta om och när han ska ta sig ut och värma upp. Så han måste se klockan, säger Tre Kronors målvaktstränare i podden.
– Så på vägen ned i Air Canada Centre så tänkte jag: ”hur fan ska jag fixa en klocka så att han ser den?”. Men då kom jag på att ena Ipaden kunde man använda med stor klocka på, så jag kan sätta upp den framför honom. Jag hittar en galge och börjar hålla på och till slut lyckas jag tejpa fast Ipaden i taket så att han ser den.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, Tre Kronor
190516 Equipment manager Anders Weiderstål of Sweden holds the jersey of goaltender Henrik Lundqvist in the team dressing room ahead of the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship game between Sweden and Austria on May 16, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87945

Om det var panik hos Tre Kronors ledarteam så var ändå inget som nådde Henrik Lundqvist tack vare Stefan Ladhes stora räddning. Och han fick sin belöning i form av en tumme upp från målvaktsstjärnan.
– Han är ju inne i sitt så jag vill inte göra något annorlunda för honom, utan han får göra det som passar honom bäst. Så det var inget mer än en tumme upp från honom över den där grejen. Det är sånt som kan hända, säger han i podden.

Gillar du den här anekdoten om Henrik Lundqvist? Dela artikeln och visa andra!

LÄS MER: Henrik Lundqvist berättar sanningen om oväntade relationen med William Nylander: ”Man vet aldrig…”

Lyssna här: