När svenskstjärnan kom till NHL – och fick alla att gå i taket över skridskovalet(!): ”Tyckte jag var dum i huvet”

Joakim Nygård kom till Edmonton Oilers från Färjestad.
Där chockades alla över hans skridskor(!).
– De tyckte jag var riktigt dum i huvudet, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det skiljer verkligen en hel del mellan SHL och NHL, och det är kanske inte konstigt när man jämför kvalité på spelare och framför allt ekonomi. Klubbarnas organisationer går inte ens att jämföra, och det är klart att de allra bästa spelarna i världen kräver det allra bästa när det kommer till personal, faciliteter och material.

”Tyckte jag var dum i huvudet”

För många kan den omställningen bli stor, och för spelare som tidigare inte brytt sig särskilt mycket om saker som till exempel material, så kan skillnaden bli enorm. Det fick stjärnan Joakim Nygård, som nu är tillbaka i Färjestad efter en sejour i NHL, bli varse om.

191204 Joakim Nygard of the Edmonton Oilers during the NHL regular season ice hockey game between Edmonton Oilers and Ottawa Senators on december 4, 2019 in Edmonton. Photo: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Joakim Nygård är känd för sin fantastiska och blixtsnabba skridskoåkning. Stockholmaren berättar dock i podcasten Släpp Sargen att han inte alls är lika noggrann som många andra spelare med slipning, fräsch utrustning och sådant. Det fick Edmonton att fullständigt tappa hakan.

– Jag gillar att ha samma skridskor så länge jag bara kan. Kring det där så vet jag att de (i Edmonton) tyckte jag var riktigt dum i huvudet. De bytte ju skridskor typ var fjärde match, liksom – och jag kommer ihåg att jag bytte i januari, februari någon gång. Då hade jag haft mina skridskor i lite över ett år. Då gick de ju typ i taket och trodde att jag drev med dem, men jag gillar när de är mjuka, fina och rörliga, säger Nygård.

Skrivit monsterkontrakt

Nygård ansågs alltså vara motsatsen till en materialspelare borta i NHL – och 28-åringen menar dessutom att han är ovanligt sansad även när det gäller rutiner i förberedelserna inför match.

– Tvånudd kör man alltid. Man gör väl i princip alltid samma sak, utan att man har en ritual så. Det blir mer att när man gjort det så många gånger så gör man samma sak om och om igen. Om jag skulle knyta högerskridskon före vänster någon dag så skulle det inte förstöra min match, liksom. En Nocco är dock viktigt, säger han.

Edmonton Oilers’ Riley Sheahan (23) and Joakim Nygard (10) celebrate a goal against the Buffalo Sabres during the second period of an NHL hockey game, Sunday, Dec. 8, 2019 in Edmonton, Alberta. (Jason Franson/The Canadian Press via AP)

Joakim Nygård är en av de absolut största stjärnvärvningarna till SHL den här säsongen, då han skrivit på ett hisnande sexårskontrakt med Färjestad. Karlstad-laget har även värvat spelare som Jacob de la Rose och Marcus ”Lilliz” Nilsson, och anses av många vara den stora guldfavoriten den kommande säsongen. Joakim Nygård gjorde totalt nio poäng under sina knappa två säsonger i Nordamerika.

LÄS MER: SHL-stjärnans stora förvåning – efter oväntade detaljen i nya kontraktet med Färjestad: ”Jag har blivit lurad”

Få våra nyhetsbrev!