När svenskprofilen gjorde det förbjudna på träning och fick en rasande Tie Domi efter sig: ”Jag lärde mig då…”

När svenskprofilen gjorde det förbjudna på träning och fick en rasande Tie Domi efter sig: ”Jag lärde mig då…”

Staffan Kronwall spelade internmatch med Toronto.
Då gjorde han det förbjudna mot Eric Lindros – och fick en rasande Tie Domi efter sig.
– Jag lärde mig lite då, säger profilen i podcasten Släpp Sargen.

Staffan Kronwall är kanske mest förknippad för sina många säsonger i KHL, där han var lagkapten för Lokomotiv Yaroslavl, och en mycket omtyckt lagkamrat. Kronwall ställde dessutom alltid upp för Tre Kronor, oh det blev spel i flera VM och OS.

Gjorde det förbjudna

Men i början av karriären blev det även flera säsonger i NHL, och under hans första år i Nordamerika och Toronto Maple Leafs var han lagkamrat med superstjärnan Eric Lindros.

– Jag hade ju Niklas Wikegård som tränare under många år, och där var det ju så att, som du tränar du, spelar du. Så det var ju fullt med tacklingar på träningar, för det var så man ville ha det. Bara tävla, tävla, tävla! Vi kom över dit och hade första intermatchen, och då skar han in vid blå, och det är ju rödlampa inom hockeyn, säger Kronwall i podcasten Släpp Sargen.

071002 Ishockey, NHL, Toronto Maple Leafs, träning: Staffan Kronwall, Toronto. © Bildbyrån

Kronwall menar än i dag att Lindros kanske fick skylla sig själv litegrann, och han tvekade inte på att sätta in tacklingen.

– Skär du in i blå så måste du veta att det kommer en tackling. Så jag åker upp och sätter in en klockren tackling på Lindros. Och då jäklar hade jag ju Tie Domi efter mig under resten av matchen, säger han.

Jagad av Domi

Tie Domi var under många år Mats Sundins stora beskyddare i NHL, och han var inte sen att backa fixstjärnan Lindros för den delen heller.

– Han skulle liksom slåss med mig, och det var inte jag så intresserad av. Så han fick en sjuk tackling av min backkollega den matchen. Hela tiden låg han som en skugga över mig, och så fort Tie kom i närheten så kom han och boxade ut honom. Jag åkte i en egen bubbla resten av den matchen, säger han.

Tie Domi, Toronto Maple Leafs
030919 Ishockey: Tie Domi, Toronto. © Bildbyrån – 80193

Kronwall fick försvara sig efteråt – och han lärde sig en värdefull läxa.

– Jag hade rätt många reportrar efter den matchen. Det var säkert 50 reportrar med micken i ansiktet på mig. Jag bara: ”Shit, jag tyckte det var en schysst tackling. Det var inget fel på den, liksom”. Men då hade han ju kommit tillbaka från hjärnskakningar och sådär. Jag fick lära mig ganska fort att hålla igen litegrann, och framför allt mot stjärnorna. 

LÄS MER: C More-expertens dom – här är SHL-klubben som går mot en ny storhetstid: ”Kommer vara ett topplag”