C More-expertens dom – här är SHL-klubben som går mot en ny storhetstid: ”Kommer vara ett topplag”

C More-expertens dom – här är SHL-klubben som går mot en ny storhetstid: ”Kommer vara ett topplag”

Färjestad vann SM-guld.
Nu tror Staffan Kronwall att man går mot en ny storhetstid.
– Jag tror på bra coacher och starka ledare. Jag tror att man hittat det, säger han i podcasten Släpp Sargen.

Färjestad hade inte vunnit guld på över tio år, men inför den nyss avslutade säsongen pekades man ut som en av de stora favoriterna. Man gjorde flera supervärvningar, bland annat i NHL-proffsen Jacob de la Rose och Joakim Nygård, men inledningsvis gick det tufft.

”Mot ny storhetstid”

Färjestad hade svårt att få alla stjärnnamn att fungera tillsammans, och man hade särskilt stora problem i defensiven. Det ledde till förändringar både på sportchefsrollen, och på tränarsidan. Det skulle visa sig bli guld värt. I en rysarfinalserie mot Luleå vann till sist Färjestad den sjunde och avgörande finalen, och firandet ville aldrig ta slut i Luleå, och sedan i Karlstad.

210923 Staffan Kronwall, expert hos Cmore inför ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Djurgården den 23 september 2021 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

När C More-experten Staffan Kronwall får en rak fråga i podcasten Släpp Sargen om vilket lag han – trots att det är extremt tidigt – har som guldfavorit till nästa säsong så tvekar han inte länge.

– Om jag bara ska se till organisationen, och inte trupperna, för trupperna är ju långt ifrån spikade, så tror jag att Färjestad går mot en storhetstid, säger han.

Tokhyllar tränaren

Staffan Kronwall menar att tränaren Thomas Mitell är rätt man på rätt plats.

– De har fått in en extremt kompetent tränare, som jag fick en jäkla go känsla för hans första match, när jag träffade honom. När man träffar en ny tränare som man inte känner och kanske inte sett så mycket, så ställer man lite frågor för att kolla vad man får för svar, och han fick alla rätt på mina frågor. Jag sa det till mina kollegor direkt: ”Färjestad vinner guld inom tre år”. Nu vann de redan första året, säger han.

210429 Cmore kommentator Staffan Kronwall under semifinal fem i SHL mellan Växjö och Örebro den 29 april 2021 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Kronwall menar dock att det är för tidigt att peka ut någon given guldfavorit, men att FBK går mot en riktigt stark period.

– Jag tror på bra coacher, och starka ledare, och jag tror att man hittat det. Jag tror att Färjestad går mot en ny storhetstid, men om man vinner, det är för tidigt att säga. Men man kommer vara ett topplag under flera år framöver.

LÄS MER: Victor Hedmans okända superrekord i NHL-slutspelet – är bara den andra spelaren i ligans historia att lyckas