När svenskprofilen gjorde det förbjudna(!) mot Jaromir Jagr – och fick en vän för livet: ”Ingen jävla surskalle”

Andreas Johansson sa till Jaromir Jagr på skarpen.
Det blev inledningen på en oväntad vänskap.
– Han fick någon typ av respekt för mig för jag sa till honom, säger Johansson i podcasten ”Släpp Sargen”.

Jaromir Jagr är en av tidernas största hockeyspelare, och det är lätt att förstå varför när man ser till hans makalösa siffror i världens bästa hockeyliga. Tjecken gjorde sin första match i NHL redan 1990 – och lämnade inte ligan förrän 28(!) år senare. Totalt blev det sanslösa 1 921 poäng på 1 733 matcher, och det finns knappt lovord nog som beskriver honom som hockeyspelare.

Vågade utskällningen

Men utanför planen så är inte Jagr alls lika välkänd, utan snarare mer av ett mysterium. Enligt folk som spelat med tjecken så har Jagr alltid varit sin egen typ utanför isen. Men det finns de som kommit Jagr nära under alla åren inom elithockeyn.

991207 Jaromir Jagr, Pittsburgh Penguins © Bildbyrån

En av dessa är Andreas Johansson. Profilen gjorde en och en halv säsong i Pittsburgh Penguins i mitten av 90-talet, och fick då spela med – och till och med i samma kedja – som Jagr och Mario Lemieux. I podcasten ”Släpp Sargen” berättar Johansson om att han en dag lackade ur på Jagr – någonting som få vågat göra med tanke på Jagrs enorma status.

– Han var lite dryg och alla svansade efter honom, men jag sa till honom att ”fan, du får ju kamma till dig, du måste vara sjyst mot människor”. Han fick någon typ av respekt för mig för jag sa till honom att han inte kunde vara någon jäkla surskalle. ”Du tjänar tio miljoner dollar, nu får du rycka upp dig”, säger Johansson.

Blev kompisar

Svensken och Jagr blev efter den vågade utskällningen vänner. Tillsammans fick de dessutom vara med om en stökig resa till och frågn Vegas.

– På något sätt så blev vi kompisar för jag kunde säga till honom och vi hade lite samma humor. Jag har varit nere i Tjeckien på hans tennisturnering. En gång drog vi till Las Vegas från Los Angeles och missade flyget till Phoenix med laget – och det var inte så kul kan jag säga. Vi kom tillbaka försent och det var tur att jag var där med Jagr för annars hade det nog blivit någon hyrbil för mig (till AHL). Det blev böter på 10 000 dollar, men jag fick spela nästa match i alla fall.

961130 Andreas Johansson, Pittsburgh Penguins © Bildbyrån

Johansson berättar vidare att de inte heller hade tur med spelen i Vegas.

– Jag vann ingenting och jag vet inte … han (Jagr) var rätt sur när han kom ut från sitt rum också, så jag tror inte han vann någonting heller, säger han.

– Natten bara fortsatte där och till slut så var det morgonkvist – och då skulle vi hoppa på ett flyg då, men då hade laget åkt till flygplatsen och flugit till Phoenix redan. Det var väl inte ett av mina mest stolta ögonblick, men lite bus lär man ju ha. 

LÄS MER: Tre Kronor-hjältens stenhårda kritik mot hela SHL – och all dagens hockey: ”Jag tycker synd om spelarna”

Få våra nyhetsbrev!