Tre Kronor-hjältens stenhårda kritik mot hela SHL – och all dagens hockey: ”Jag tycker synd om spelarna”

Han är en riktig profil inom svensk ishockey.
Men Andreas Johansson är inte imponerad över hur sporten ser ut i dag.
– Jag tycker synd om spelarna, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Andreas Johansson var som spelare en hyllad hjälte för sitt Färjestad, men det är framför allt för alla åren i NHL som han är mest ihågkommen. Totalt så fick profilen spela i hela sju olika klubbar i världens bästa hockeyliga, och fick där bland annat spela i samma kedja som Mario Lemieux och Jaromir Jagr. Totalt blev det 377 matcher och 170 poäng i NHL under karriären, men även två VM-silver och två VM-brons med Tre Kronor.

Enorma kritiken

Efter den aktiva spelarkarriären så sadlade Johansson om till tränare – där han haft tunga uppdrag inom svensk hockey, då han bland annat varit tränare i Modo, Färjestad, Södertälje och HV71. I dag är Johansson dock hockeyagent, och har lämnat tränarjobben bakom sig.

Andreas Johansson, SHL
160223 MoDos tränare Andreas Johansson deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Modo den 23 februari 2016 i Skellefteå. Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN / Cop 117

Och i podcasten ”Släpp Sargen” så berättar profilen att han känner att hockeyn förändrats till det negativa.

– Vi kan ju vara överens om att samhället har förändrats. Det har blivit ett mjukare samhälle – och det är bra, på många sätt och vis, att vissa saker inte accepteras som förut, säger han i podden.

”Synd om spelarna”

Men en sak som Johansson inte tycker är bra är att känslorna i stort sett helt försvunnit inom hockeyn.

– Däremot så tycker jag att man kan gå till debatten kring hur hockeyn ser ut i SHL. Jag lider ju med spelarna, till exempel. De vet ju knappt hur de ska bete sig längre. Får jag tackla? Får jag ha känslor? Just det, nu får man inte säga saker till varandra i stridens hetta. Coachen får inte gestikulera någonting för då är det en ”tia” direkt, säger han.

Andreas Johansson, KHL
161221 Modos tränare Andreas Johansson under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Modo den 21 december 2016 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 135756

Johansson menar att det är just känslorna som gör idrotten så speciell – och att om det försvinner så försvinner en stor del av charmen.

– Vi tar bort känslorna litegrann. Idrott är passion, hockey är action – det är tufft, hårt, känslor. Jag tycker att det har blivit lite för soft och jag tycker synd om spelarna, för de vill inte ha det så.

LÄS MER: Profilen Robin Figren totalsågar nu SHL-krislaget – efter omtalade stjärnvärvningen: ”Hade känt mig skamsen”

Få våra nyhetsbrev!