Profilen Robin Figren totalsågar nu SHL-krislaget – efter omtalade stjärnvärvningen: ”Hade känt mig skamsen”

Linköping värvade Josh Ho-Sang.
Det får Robin Figren att reagera.
– Där vi står just nu hade jag nog känt mig lite skamsen, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det var under uppmärksammade former som Örebro Hockey meddelade att man gjort en av de mest profilstarka värvningarna i SHL under de senaste åren. Klubben värvade, för att spetsa till truppen ordentligt inför SHL:s slutskede, Josh Ho-Sang på lån från NHL-laget New York Islanders, och kanadensaren kom till Sverige med enorma förväntningar på sig.

”Figges” sågning

För bara något år sedan ansågs den nu 25-årige forwarden vara en av Islanders största talanger, och han fick under inledningen av sin tid i klubben mycket speltid i världens bästa hockeyliga. Men de senaste säsongerna har han fått tillbringa större delen av tiden i AHL, och när han kom till Sverige på lån så var det tydligt att det inte, åtminstone i nuläget, inte är någon NHL-klass på honom.

210128 Örebros Joshua Ho-Sang under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Luleå den 28 januari 2021 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Efter bara fem matcher, där Ho-Sang svarade för en ynka poäng, valde Örebro att dumpa spelaren – som i stället skrev på för Linköping. Det får SHL-profilen Robin Figren, som numera spelar i Schweiz, att reagera.

– Skadat gods? Haha!, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”, och fortsätter:

– Linköping måste ju dra i alla trådar de kan och man letar nog febrilt efter de röda panikknapparna – och det här är väl en av dem. Men de måste ju, de har inte så många val.  

”Nästan lite genant”

Linköping har det blytungt på isen och ligger sist i SHL. Det gör också att man inte kan locka till sig de hetaste spelarna, menar Figren.

– Ändå väldigt intressant hur man känner sig som sportchef när man liksom får gå på ”andrahandssorteringen”. Jag kan förstå de gångerna när det varit så att en spelare och en klubb gått skilda vägar för att man sett olika på en roll, till exempel – men i det här fallet när Örebro går ut och är tydliga med att han inte är tränad och fysiskt förberedd och kanske har lite halvknackig attityd… att då behöva ta en spelare, det måste nästan kännas lite genant på något sätt. Det är min spontana känsla, säger Figren.

Robin Figren, SHL
190223 HV71:s Robin Figren deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och HV71 den 23 februari 2019 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN / Cop 214

Figren menar dock att det kan bli succé, men att det just nu inte känns så självklart.

– Man är nöjd med spelarna som de andra lagen inte vill ha. Det är tecken på att man står lite sämre i kurs just nu. Sedan kan det verkligen bli succé. Då kan man (Niklas Persson, GM i Linköping) bli geniförklarad, men där vi står just nu hade jag nog känt mig lite skamsen, säger han.

LÄS MER: Här förvandlas svenskstjärnan till rena rama Hasek – och får hela ligan emot sig: ”Jag hatar sånt där!”

Få våra nyhetsbrev!