När SHL-ikonen plötsligt stod öga mot öga med Wayne Gretzky – och fick ångest för livet: ”Ångrar det mest”

Tekning mot Wayne Gretzky.
Då fick Johan Davidsson ångest för livet.
– Det är väl den tekningen jag ångrar mest i hela livet, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Få svenska spelare har Johan Davidssons imponerande meritlista – och ännu färre har betytt så mycket för ett lag i Sverige som Davidsson gjorde för HV71. Han gjorde sin första match för klubben i Elitserien 1993(!) – och avslutade karriären i samma lag först 20 år senare, alltså 2003.

Spelade i superkedja

Totalt blev det närmare 800 matcher i SHL:s grundserie för HV71, och lägg där till närmare 150 matcher i slutspelet. Dessutom så blev det långt över 500 poäng, och under alla åren i klubben så blev det även fyra SM-guld, samt två VM-silver och ett VM-brons.

100417 Ishockey, Elitserien, final 2, HV71 – Djurgården: Johan Davidsson, HV71 avgör, jubel. © Bildbyrån

Men Davidsson var även över ett par säsonger i Nordamerika och testade lyckan i NHL. Under hans första år i NHL fick han spela center ett antal matcher mellan superstjärnorna Teemu Selänne och Paul Kariya. 

– Man är ju nervös så det sjunger om det. Jag pendlade lite mellan andra- och tredjekedjan, men helt plötsligt så kom det någon skada, så fick jag hoppa in och spela med de här två. Det gick helt okej, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Tekningen mot Gretzky

HV71-legendaren minns speciellt ett tillfälle från de här NHL-matcherna. 

– Vi stod där under nationalsången och på andra sidan var (New York) Rangers. Då spelade ju (Wayne) Gretzky där. Då blev helt plötsligt mina vingar nästan storleken mindre än vad han var, liksom. Det enda jag kunde fokusera på var att om det är en tekning i livet jag ska vinna, så är det den här.

Wayne Gretzky, Los Angeles Kings
880101 ishockey, NHL: Wayne Gretzky, Los Angeles © Bildbyrån – 13507

Det blev dock rejäl torsk mot ”The Great One” – någonting han fortfarande grämer sig över än idag.

– Jag tror inte att jag såg pucken ens vid tekningen – och det var inte för att han var så jävla bra, utan för att jag var så jäkla kass. Han var ju 100 år när han ställde upp för tekningen mot mig – men fan, jag torskade den klockrent och det är väl den tekningen jag ångrar mest i hela livet. ”Kunde du inte tagit den, åtminstone?”.

LÄS MER: Legendaren Johan Davidssons helt ärliga ord – om omtalade beslutet mot klubbikonen: ”Rått och brutalt”

Få våra nyhetsbrev!