Legendaren Johan Davidssons helt ärliga ord – om omtalade beslutet mot klubbikonen: ”Rått och brutalt”

Legendaren Johan Davidssons helt ärliga ord – om omtalade beslutet mot klubbikonen: ”Rått och brutalt”

Martin Thörnberg fick lämna HV71.
Nu berättar Johan Davidsson om beslutet.
– Det är väldigt rått och brutalt, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det var för ungefär ett år sedan som beskedet kom som rev ner enorma mängder känslor bland HV71:s supportrar. Klubbikonen Martin Thörnberg gjorde över 700 matcher för klubben – men fick plötsligt inte något förlängt kontrakt och dumpades således.

Berättar om beslutet

Thörnberg har i efterhand varit öppen med att han kunde tänka sig att gå ner enormt mycket i lön, och i stort sett spela för en juniorlön, men det hjälpte alltså föga och HV71 beslutade sig för att dumpa honom. Thörnberg fortsatte karriären i division 1-laget HC Dalen, samtidigt som HV71 efter en mardrömslik säsong åkte ur SHL.

200229 HV71:s Martin Thörnberg under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Brynäs den 29 februari 2020 i Jönköping. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN

Under sin tid som assisterande sportchef i HV71 var Johan Davidsson med och fattade beslutet att klubbikonen – och vännen – Martin Thörnberg inte skulle få förlängt kontrakt inför säsongen 20/21. Nu berättar han om känslorna i samband med att man gav det tunga beskedet.

– Det var otroligt jobbigt, naturligtvis. Samtidigt lär man sig också att det ingår i jobbet och att det inte blir bättre av att dra på det på något sätt, eller att försöka förmildra saker och ting, babbla på om det ena och det andra – och att få det att verka positivt. Man lindar inte in det, utan tar det ganska rakt och ärligt – och gör det så bra man bara kan. Det kan aldrig bli bra, men man kan göra det så bra man kan i alla fall, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Rått och brutalt”

Davidsson menar att han förstod vad Thörnberg gick igenom.

– Martin är underbar och vi har spelat ihop i typ 100 år. Jag delade ju känslorna med honom – och jag vet ju själv hur det är att vara i den situationen och att inte vara önskvärd på samma sätt, för det är ju den känslan du får att ”nej, de tycker inte om mig längre, jag är för dålig” eller ”de tycker inte att jag är tillräckligt bra” och så vidare. Det är ju ganska rått inom idrotten och rätt så avskalat. Så länge du spelar och så länge du är duktig så … ja, du kan få världens bästa behandling, säger han.

160320 Hv71:s Johan Davidsson under kvartsfinal 3 i ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Hv71 den 20 mars 2016 i Skellefteå. Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Samtidigt så är just den här sidan av idrotten tuff.

– Det är väldigt rått och brutalt och man tycker ju då att efter lång och trogen tjänst så … lite till, lite till – men så fungerar det ju inte. Det kan vara extremt jobbigt och tufft, men i Martins fall slutade det ju jättelyckligt med att han hittade tillbaka, är hel i kroppen, kan spela hockey och har gjort det fantastiskt bra i Dalen, säger han.

LÄS MER: Robin Figrens sågning av FBK – höjer nu ett varningens finger efter alla supervärvningar: ”Det kommer inte gå”

Få våra nyhetsbrev!