Robin Figrens sågning av FBK – höjer nu ett varningens finger efter alla supervärvningar: ”Det kommer inte gå”

Robin Figrens sågning av FBK – höjer nu ett varningens finger efter alla supervärvningar: ”Det kommer inte gå”

Flera supervärvningar.
Då höjer Robin Figren ett varningens finger.
– Många vill vara uppe mot 20 minuter och det kommer inte gå, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Färjestad var en av guldfavoriterna inför den nyss avslutade säsongen, men det blev en stor besvikelse. Maskineriet tuggade aldrig igång riktigt, och det blev inte ens en direktplats i slutspelet för FBK, som tvingades ta sig via åttondelsfinalen till kvartsfinalen mot Växjö Lakers.

”De behöver sin istid”

Väl där var man chanslösa med hela 0–4 i matcher, och alla var efteråt överens om att säsongen var en stor besvikelse för Karlstad–laget. Men sett till värvningar nu under inledningen av sommaren så ska det mycket till om det inte blir en förbättring till hösten. Hittills har man nämligen stått för flertalet högkalibriga värvningar i form av bland andra Jacob de la Rose och Joakim Nygård från NHL, samt ytterligare profilerade hemvändare.

201213 Färjestads Joakim Nygård under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Färjestad den 13 december 2020 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Forwards-sidan är nu exceptionellt stark ur SHL-synpunkt, men den förre SHL-profilen Robin Figren höjer ett varningens finger.

– Vi skulle ju kunna vara lite negativa här och prata om att ju fler kockar … alltså ska alla de här stjärnorna ha sin istid, då blir det knappt. Då blir det att man får spela övertid varenda match om de ska få ihop sina minuter, säger Robin Figren. 

– Det finns ett antal gånger när lag supervärvat på det här sättet. Luleå hade någon säsong när de blev ”Real Luleå” – och det sket ju sig. Nu blir det väl lite ”Real Färjestad” av hela grejen också. 

”Bara spela med forwards?”

Det är framför allt offensiven som på pappret har förbättras under våren och sommaren.

– Ska de bara spela med forwards, eller? Är det något nytt spelsystem? Fyra forwards och en back? Ska man revolutionera hockeyn och spela på ett helt annat sätt? Lite framtungt, anser Figren om Färjestads lagbygge – och syftar då på att det främst är forwardsstjärnor som har plockats in. 

– Många av de här spelarna är vana, men trivs också, med sina minuter. Många vill vara uppe mot 20 minuter och det kommer inte gå. Då kan det bli att det gnisslar och skaver lite – men skulle man få ihop det, att alla köper att man kanske måste gå ner ett par, tre minuter i istid för att man ska kunna vinna – då kommer det ju bli kanon, tror jag!

Robin Figren, SHL
190314 HV71:s Robin Figren under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Linköping den 14 mars 2019 i Jönköping. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN / Cop 258

Figren menar också att den här storsatsningen här kan få en negativ påverkan på lagets ”doldisar” lite längre ner i hierarkin. 

– Helt tillfredsställda – det tror jag inte att en del gubbar är.

LÄS MER: Roger Rönnbergs brutalt ärliga ord – sågar sitt eget beteende: ”Jag skäms när jag ser mig själv”

Få våra nyhetsbrev!