När Linus Klasen tokhånades av motståndarfansen för sjuka monsterkontraktet – på det allra skönaste sättet

När Linus Klasen tokhånades av motståndarfansen för sjuka monsterkontraktet – på det allra skönaste sättet

Malmö Redhawks storsatsade mot SHL – med Linus Klasen i spetsen.
Då fick laget 5 000(!) plånböcker kastade mot sig.
– Det var jag som kapten som fick skiten, säger profilen i Släpp Sargen.

Det var under säsongen 2011/2012 som Malmö Redhawks, backade av miljardären Hugo Stenbeck, storsatsade mot SHL. Man hade en splitterny arena som då var en av Europas finaste, och dessutom med en rejäl prestigevärvning som precis landat.

Öppnar upp om kontraktet

Linus Klasen hämtades hem från NHL-klubben Nashville Predators organisation, och det var inte direkt billigt. Enligt Expressen fick Klasen över 20 miljoner kronor i lön – efter skatt, och det var naturligtvis med enorma förväntningar på sig som han gick till Hockeyallsvenskan.

120302 Ishockey, Allsvenskan, Almtuna – Malmö: Linus Klasen, Malmö matchvinnare efter segern och 0-1. Jubel. © Bildbyrån

Bara något år tidigare hade han gjort sanslösa 51 poäng i SHL, men det blev inte succén för Malmö som många hade hoppats på. Redhawks underpresterade, och det var inte få gånger som laget sågades under säsongen. Linus Klasen minns tillbaka på en skakig säsong, fylld av kritik och sågningar.

– Det var jag som kapten som fick skiten, det var jag som var tvungen att stå för fiaskot. Och jag fick skit varenda dag. Jag har en säck med tidningsklipp från Expressen, och det skrevs varje dag om Malmö, vilket fiasko det var, säger Klasen i podcasten Släpp Sargen.

Motståndarnas sköna hån

Men det var inte bara tidningarna som slängde hån. Han berättar vad han fick uppleva i diverse hallar:

– I Tingsryd spelades Abba, och låten: ”Money, money, money”. Och så kom vi till Södertälje, och första uppvärmningen, då sulade de säkert 5 000 på vår halva av rinken. De kastade in silvergrejer som man har bankomatkort i. Sånna låg liksom på isen, säger han.

110820 Ishockey, träningsmatch, Växjö – Malmö: Linus Klasen, Malmö, skada. © Bildbyran

Men Klasen hymlade inte då om att han tjänade mycket pengar, och gör det inte i dag heller.

– Det pratades lite om det kontraktet. Det bästa kontraktet i svensk hockeyhistoria. Det var min agent, men det var en marknadsmässig lön, just då. 

LÄS MER: När ”Strumpan” fick sparken men kom tillbaka samma säsong – och bjöd på de 6 skönaste orden till spelarna