När Lee Goren ville förtjäna sitt matchstraff – och gjorde det som ingen annan SHL-spelare vågade

Det var inte många som vågade gå upp mot Andreas Pihl.
Men Lee Goren skrämdes inte.
– Jag slog honom så många gånger att hans morfar/farfar troligen kände det, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Säga vad man vill om utvecklingen inom svensk hockey och SHL – men alla kan vara överens om att det var betydligt mer känslor förut än nu. Då, i slutet av 00-talet, fanns ju spelare som Lee Goren, som kom till Sverige och skapade rubriker var och varannan match.

Utmanade Pihl

Kanadensaren kunde visserligen göra poäng och var inte på något sätt en dålig spelare med pucken, men det var för sina otaliga verbala och fysiska bråk som han blev en riktig profil i ligan. Goren bråkade och härjade med de flesta i ligan, och det fanns inte många tillfällen som han backade.

100102 Ishockey, Elitserien, Djurgården – Färjestad: Lee Goren, Färjestad, applåderar sitt lag efter att ha slagit ned David Printz, Djurgården, © Bildbyrån

Goren gick så långt som att till och med ta ett legendariskt och oförglömligt slagsmål med jättebusen Andreas Pihl. Nu berättar Goren allt om bråket, i podcasten ”Släpp Sargen”.

– Jag kommer ihåg att han (Pihl) tacklade mig bakifrån mitt framför domaren. Det var en ful tackling. Jag minns att jag då reste på mig, tittade på domaren och frågade om han inte skulle ta ut honom för det där. Svaret blev: ”han rörde dig knappt”. Jag sa att det var totalt skitsnack och lade till att ”du såg precis till att den här killen (Pihl) kommer få stryk”, säger han i podden, och fortsätter:

– Matchen gick sedan till övertid, men jag ville inte ta någon dum utvisning, men hade hela tiden i huvudet att ”den där jäveln ska åka på det”. 

”Jag sa till honom…”

En stund senare skulle det smälla. 

– Jag försökte först tackla honom. Då började han putta på mig flera gånger, men jag gjorde egentligen inget. Man ser det på videon. Då blåste domaren av och sa att vi båda skulle lämna matchen. Då sa jag att ”ska du skicka ut mig så ska jag fan förtjäna det”. Så jag kastade handskarna, fick honom att kasta handskarna – och mot slutet av slagsmålet drog jag honom till mig och sa att ”om du någonsin tacklar mig bakifrån igen så kommer det här att framstå som ingenting”, säger han.

LINK÷PING 2000119 Elitserien i ishockey, Linkˆpings HC -F‰rjestads BK F‰rjestads Lee Goren och Linkˆpings Andreas Pihl i ett brutalt slagsmÂl i ˆvertideperioden. N‰r domarna efter ett bra tag gick in och brˆt var Pihl rej‰lt blodig. Foto: Stefan JerrevÂng / SCANPIX

Goren berättar att han tog stryk av slagsmålet, men att han inte direkt har något dåligt samvete för det hela.

– Efter matchen satt jag i omklädningsrummet och mina händer gjorde så sjukt ont. Jag hade dem i en hink med is. Jag slog honom så många gånger att hans morfar/farfar troligen kände det. Han var en stor, tuff kille, så han klarade sig. 

LÄS MER: När jätteprofilen vägrade ge sig – och jagade spelaren runt hela SHL-arenan: ”Skulle slå skiten ut honom”

Få våra nyhetsbrev!