När Johnny Oduya stod för klassiska överfallet – och plötsligt såg Niklas Wikegårds reaktion i ögonvrån

Johnny Oduya svingade med klubban – rakt mot David Petrasek.
Då reagerade Niklas Wikegård oväntat.
– Han stod ju upp för spelarna, om man säger så, säger Oduya i podcasten Släpp Sargen.

Johnny Oduya hade en helt otrolig karriär och det var i Djurgården, i början av 00-talet, som han slog igenom. Oduya var stenhård och vek inte en tum för någon, vilket ledde till en hel del bråk och stökiga rubriker – och som värst var det kanske efter en incident med David Petrasek.

Klassiska överfallet

Petrasek, som då spelade i Malmö Redhawks, åkte förbi Djurgårdens bås efter ett bråk, och fick plötsligt en klubba i huvudet av Johnny Oduya, som stod i Djurgårdens bås. Wikegård reagerade dock oväntat, berättar Oduya.

– Han var ju halvnöjd när man gjorde någonting som man inte skulle gjort. Nångång drog man klubban i huvudet på Petrasek från bänken, det var kanske inte jättebra, men det var en grej då man fick ett leende, mer än någonting annat, säger han i podcasten Släpp Sargen.

050127 Ishockey, Elitserien, Djurgården: Johnny Oduya, Djurgården. © Bildbyrån

Oduya menar att Wikegård alltid stöttade sina spelare, och det här tillfället var inget undantag.

– Han stod ju upp för spelarna, helt enkelt. Det var inte direkt att man fick en utskällning efteråt, men jag gillar honom, han är en speciell karaktär, säger Oduya.

Annons: Spela riskfritt med ULTRABET på Hajper för upp till 500 kr. Fullständiga regler och villkor hittar du på Hajper.se

”Inget problem med det”

Oduya lärde sig mycket av Wikegård, och i dag är storbacken, som vann Stanley Cup under den aktiva karriären, full av beundran.

– Jag gillade honom, det var några gånger som han kunde skrika på en som fan, och sen hade man något möte efteråt och då kom han knappt ihåg det. Han var väldigt exalterad och inne för det, han brinner ju väldigt mycket, och det gör han fortfarande. Han älskar sporten, och jag tycker vi hade en bra relation. Jag har inget problem med att folk har passion, säger Oduya.

040120 Ishockey, elitserien: Niklas Wikegård, tränare, Djurgården. © Bildbyrån

Oduya var en uppskattad lagkamrat i NHL, och han menar att hans vinnarskalle var att tacka för det.

– Jag har nog alltid haft en aggressiv tendens i mig, ett typ av driv som på olika sätt kommer ut. Jag har nog varit ganska hänsynslös. Jag hade det när jag var liten, jag var ganska okontrollerbar, sen har jag försökt fånga in det och göra det konstruktivt, och det gjorde jag ju bra i NHL, säger han.

LÄS MER: Profilen Robin Figrens stora sågning av SHL-klubben – trodde knappt sina ögon: ”Bland det sämsta man sett”

Få våra nyhetsbrev!