När ikonen Mario Lemieux blåste av en hel träning – en enkel gest mot tränaren fick varenda lagkamrat att jubla

Han var en av världens bästa spelare – och ägare samtidigt.
Mario Lemieux kunde göra vad han ville i Pittsburgh, vilket ledde till märkliga situationer på träningarna.
– Alla älskade att träna med honom, säger förre lagkamraten Matt Murley. 

Mario Lemieux är en av tidernas största någonsin, och hans meriter talar helt klart för sig själv. Lemieux var den första som på riktigt utmanade Jaromir Jagr, och under många år dominerade han fullständigt i NHL, och än i dag är han en ikon inom Pittsburgh Penguins.

Lagkamrat – och ägare

Lemieux spelade från 1984 till 2006 – sanslösa 22 år – men han hann faktiskt att avsluta karriären redan innan det. 1997 avslutade han karriären men det dröjde bara tre år innan han kom tillbaka, och då gjorde han det med stordåd. Och speciellt nog så hade han då även hunnit med att bli ägare över Penguins. Det betydde att Lemieux var både ägare och spelare samtidigt, och jodå, han hade en hel del att säga till om på träningarna.

961130 Ishockey, NHL, Mario Lemieux, Pittsburgh Penguins Foto: Bildbyrån

Men speciellt var det även för hans lagkamrater, som nästan samtliga hade haft Lemieux som sin stora idol.

– Bara att han var Mario Lemieux, och den legendaren han var, var mer märkbart än att han var ägare för klubben. Man fick se Mario – man hade växt upp med hans affisch på väggen, spelat med honom på tv-spel – det var mer speciellt än att jag oroade mig över att han var ägaren, säger Matt Murley, tidigare SHL-profil och Penguins-spelare, i podcasten Släpp Sargen.

Annons: Spela riskfritt med ULTRABET på Hajper för upp till 500 kr. Fullständiga regler och villkor hittar du på Hajper.se

Blåste av hel träning

Men att Lemieux styrde och ställde, var det inga som helst tvivel om.

– Den första träningen vi hade, vi hade tre olika lag, och Mario valde det lag han ville vara med i. Om han hade golf på eftermiddagen, då var han med i det tidiga laget. Man visste aldrig när han skulle komma, säger Murley.

Pittsburgh Penguins’ Mario Lemieux, left, and Jaromir Jagr (68) rest during a timeout in the first period against the Chicago Blackhawks in Pittsburgh, Thursday, March 29, 2001. Behind Jagr at right, is coach Ivan Hlinka. (AP Photo/Gene J. Puskar)

Murley minns även ett specifikt tillfälle när Lemieux valde att gå emot tränaren – och avbröt hela träningen.

– Det var ett träningskamp, och det var den sena gruppen. Vi såg att de två första grupperna fick göra fys på slutet, de var nästan döda efter träningen, så vi är där och vet att det kommer, den övningen. Tränaren börjar förklara hur det går till, men helt plötsligt, längst bak, så får Lemieux ögonkontakt med tränaren, och gör en signal med handen mot nacken, och helt plötsligt struntande tränaren i det. Alla fick skjuta lite puckar och sluta. Det var otroligt!

LÄS MER: När Johnny Oduya stod för klassiska överfallet – och plötsligt såg Niklas Wikegårds reaktion i ögonvrån

Få våra nyhetsbrev!