Lasse Granqvist berättar dolda sanningen – därför lämnade han radio för tv: ”Jag var inte glad över det”

Han är en av Sveriges mest hyllade kommentatorer.
Nu avslöjar Lasse Granqvist vad som fick honom att lämna radio för tv.
– Jag var inte riktigt glad över det, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Han är en av svensk idrotts mest folkkära och hyllade kommentatorer genom tiderna. Med sin karaktäristiska röst och unika inlevelse har Lasse Granqvist bjudit på oändligt med klassiska sportreferat genom åren.

Granqvist i radio

Allt började redan som 20-åring när Granqvist fick praktik på Radiosporten 1987 och två år senare ledde det till fast anställning. Hans allra första stora mästerskap som kommentator blev hockey-VM 1991 och därefter fick han chansen även under fotbolls-EM 1992.

Lasse Granqvist, Radiosporten
921007 Fotboll, VM-Kval, Sverige – Bulgarien, 2-0: Ralf Edström och Lasse Granqvist, kommentatorer © Bildbyrån – 16260

Det blev starten på en legendarisk karriär och Granqvist blev med åren en ikon hos Sveriges Radio med sina rappa referat och omtyckta känslosvallningar. Men tiden hos Radiosporten skulle få sitt slut och 2013 lämnade han radio för att satsa helhjärtat på tv istället.

Granqvist till tv

Sedan dess har vi fått se Lasse Granqvist kommentera de största mästerskapen i fotboll och hockey hos TV4 och C More. Nu berättar han sanningen om varför han lämnade radio för tv.
– Ett av de bärande skälen, en av de viktigaste anledningarna, till att jag lämnade Sveriges Radio i årsskiftet 2012/2013 var att jag kände att det var på väg att jag skulle bli en karikatyr av mig själv och jag var inte riktigt glad över det. De stora svenska idrottsögonblick som jag var med om att kommentera så lyssnade inte folk på radion utan de slog på efteråt för att de skulle höra ”hur galen Granqvist var”… Och då kan jag känna att det inte riktigt är det som ett referat är. Det här är ju utplockade små essenser av kanske två-tre timmars pågående underhållning av ett dramatiskt skeende. Så det är mycket, mycket mer än att man bara är galen i ett euforiskt perspektiv, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.
– 2012/2013 var jag lite så att det ska inte vara ett självändamål att hojta, gapa och skrika. Det kan fortfarande vara intensivt och snabbt med tempo men de här höga, höga tonerna måste balanseras med ett basregister också så att det flyter annars blir det inget bra. Och det ville jag utveckla med tv-kommentering och jag tycker fortfarande det är oerhört spännande att göra.

Lasse Granqvist, C More
180812 Cmore:s Lars Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Elfsborg den 12 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Granqvist erkänner även att han har väldigt svårt för att lyssna på sin egen röst och håller sig därför undan från att höra på gamla referat.
– Jag tillbringar inte tiden med att sitta och lyssna på egna referat eller på mig själv. Jag gör inte det. Det dröjde flera år innan jag lyssnade på Sverige mot Belarus, som då hette Vitryssland, i OS-kvartsfinalen 2002. Sveriges Radio gjorde en dokumentär och då lyssnade jag för första gången på sju-åtta minuter av den tredje perioden. Men annars har jag aldrig haft något behov av att lyssna på mig själv. Jag har svårt med det men du tjänar så mycket på att lyssna på dig för att kunna utvecklas, säger han till podden.

Lyssna här:

LÄS MER: Robin Figren avslöjar mörka baksidan av SM-guldet med Frölunda: ”En enda stor jäkla ångest”

Få våra nyhetsbrev!