Robin Figren avslöjar mörka baksidan av SM-guldet med Frölunda: ”En enda stor jäkla ångest”

Robin Figren är en riktig profil inom svensk hockey.
Nu avslöjar han den mörka bakgrunden till SM-guldet med Frölunda.
– Hela det slutspelet var en enda stor jäkla ångest för mig, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Han har spelat för Frölunda, Djurgården, Linköping och HV71 i SHL samt även två olika vändor i Nordamerika. 32-årige Robin Figren är en riktig profil inom svensk hockey och spelar nu till vardags i schweiziska Kloten.

Figrens ångest

På meritlistan hittar vi två CHL-titlar och ett SM-guld med Frölunda 2016. Men trots över 500 matcher i den svenska högsta ligan med slutspel inräknat och en handfull landskamper för Tre Kronor har det inte alltid varit lätt för hockeyforwarden.

Robin Figren, Frölunda
160425 Frölundas Robin Figren jublar med pokalen under guldfirandet efter Frölundas SM-guld den 25 april 2016 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

I podcasten ”Släpp Sargen”, som Figren gör tillsammans med Niclas Norlindh, öppnar han upp om de svåra känslorna som kunde komma under matcher.
– Jag var snuskigt dålig på att hantera nervositet när jag var yngre. Jag tyckte oftast att det var jobbigt att spela viktiga matcher. När jag spelade fotboll fick jag alltid spela extraback i viktiga matcher för att jag var så jäkla feg, berättar han i podden och öppnar upp om baksidan av SM-guldet 2016.
– Det ligger något latent hos mig att jag blir lite smårädd i såna situationer. Sedan måste jag säga att det där blivit bättre med åren och speciellt efter att man vunnit. När jag lyckades vinna 2016 med Frölunda så var hela det slutspelet en enda stor jäkla ångest för mig. Det var långt, det var jobbigt och någonstans kände jag att man hade något att förlora. Vi hade ett så bra lag och det var någonstans som upplagt för det.

”Skadar laget”

SM-guldet med Frölunda förändrade en hel del för Figren och han har blivit mycket bättre på att hantera viktiga slutspelsmatcher.
– Jag har genom åren tyckt att det är lite jobbigt att gå in i slutspel, för att pressen blir så hög. Men sedan hände det något efter att jag lyckades vinna och det lättnade lite, så nu har jag inte samma problem att gå in i slutspel längre. Nu har man kunnat släppa axlarna lite och jag tycker att jag har blivit bättre där, säger han i podden.

Robin Figren, Frölunda
160424 Frölundas Robin Figren under guldfirandet efter Frölundas SM-guld den 24 april 2016 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 58986

Just övergången från en vanlig grundseriematch till en helt avgörande slutspelsmatch kan ge en del spelare hjärnspöken och Figren tror att flera hockeyspelare kan känna igen sig i hans känslor.
– Jag tror att många känner som mig att det blir sådan switch när man går in från serien till slutspel att man tar bort jaget helt till 1000%. Att man tar bort jaget och bara tänker laget. Man blir då en annan typ av spelare, om man tidigare varit en mönsterbrytare som kan göra det oväntade så fokuserar man istället på att täcka skott och kämpa för att få ut puckar och då skadar man laget på det sättet, säger ”Figge” i podden.
– Pär Mårts (tidigare förbundskapten) använde uttrycket ”jaget för laget”, det är ganska fyndigt. Man måste fortfarande sköta sin del för att göra laget bättre. Jag har många gånger gått in som en annan spelare, i alla fall i huvudet, och då har jag inte tillfört så mycket. Utan jag har endast gjort de här sakerna som tyder på att man vill vinna som ett lag, men att man tappat bort sig själv som spelare när man lägger alldeles för mycket fokus på att det är slutspel. Jag ska inte säga att det är så men jag har en känsla av att det kanske finns fler spelare därute som faktiskt tänker som en annan.

Lyssna här:

LÄS MER: Lasse Granqvist avslöjar bråket med legendariska kollegan – i direktsändning: ”Du kan inte vara expert…”

Få våra nyhetsbrev!