Hemliga samtalet bakom otroliga gåvan – som fick Henke att tappa hakan under tokmäktiga hyllningen

Henrik Lundqvist var rejält förvånad när han fick en tokmäktig gåva av John McEnroe.
Bakom den: Svenske David ”DaveArt” Gunnarsson.
– Jag tyckte att det var helt klockrent, säger han i podcasten Släpp Sargen.

Henrik Lundqvist hade en helt sagolik karriär, som tyvärr tvingades avslutas i förtid efter att ett hjärtfel uppdagats. Svensken hade precis – för första gången i karriären – bytt NHL-klubb, men det hann alltså aldrig bli några matcher i en annan klubb än New York Rangers, där han anses vara en av klubbens största någonsin.

Otroliga gåvan

Och tidigare i år så fick Lundqvist verkligen hyllningen han förtjänade, då han inför ett fullsatt Madison Square Garden fick kliva ut på isen och ta emot hyllningarna, samtidigt som hans tröja hissades i taket och pensionerades. Och under ceremonin så hann han bli förvånad vid flera tillfällen, men kanske mest då vännen och tennisikonen John McEnroe plötsligt klev ut på isen för att dela ut en gåva. Och vem som låg bakom den: En svensk, vid namn David Gunnarsson.

Former New York Rangers goaltender Henrik Lundqvist, center, watches as his number is retired before an NHL hockey game between the New York Rangers and the Minnesota Wild Friday, Jan. 28, 2022 in New York. He was joined on the ice by current Rangers players wearing his jersey. (AP Photo/John Munson)

Henrik Lundqvist har, genom hela sin karriär, tagit hjälp av David ”DaveArt” Gunnarsson för målningarna och motiven på sina hjälmar. Det var också den välkände maskkonstnären som låg bakom den specialdesignade elgitarren som målvaktslegendaren fick av McEnroe i samband med att hans tröja hissades.

– Det var väldigt, väldigt häftigt. Jag har ju målat varenda en av hans masker i Frölunda, landslaget och Rangers. Det är en otrolig resa som jag är otroligt glad och tacksam för, berättar Gunnarsson i hockeypodden Släpp Sargen.

Hemliga samtalet från Rangers

Allting började med ett plötsligt samtal från New York Rangers – och då tvekade han inte en sekund.

– I höstas kontaktade Rangers mig när ”Henke” berättat att han skulle sluta. De frågade om jag ville vara med på det här och göra något häftigt till tröjhissningen. Jag sa då att jag ställer upp på precis vad som helst, han är ju min ”king”, så jag kan stå för disken, eller vad som helst. Då kom de med förslaget om en elgitarr – att måla den då. Jag tyckte att det var helt klockrent för jag brukar säga att varje gång jag målade en mask för ”Henke” så fick jag känna mig som en rockstjärna. Så då var det ju perfekt att måla en elgitarr, säger han.

Former New York Rangers goaltender Henrik Lundqvist waves to the crowd before an NHL hockey game between the New York Rangers and the Minnesota Wild Friday, Jan. 28, 2022 in New York. (AP Photo/John Munson)

David Gunnarsson fick själv delta på festen, och berättar att det inte fanns några större tveksamheter kring vad som skulle finnas på den.

– Så de (Rangers) skickade över den (elgitarren) då, så målade jag den i min studio. Sedan sa jag till Rangers att den var färdig och att jag kunde skicka över den, men då ville de att jag skulle med ta den på flyget i stället, för de bjöd ju in mig till den här festen också. De var så rädda att den skulle bli förstörd annars, så jag fick känna mig som en rockstjärna igen när jag fick gå där med en elgitarr på ryggen på flygplatsen, berättar Gunnarsson.

– Själva designen är som en fortsättning på alla ”Henkes” masker – den är gjord utifrån det jag vet att han gillar. Stort fokus på Frihetsgudinnan, blixtar och så.

Henrik Lundqvist tycks ha uppskattat gåvan, då han redan hunnit publicera klipp på sociala medier där han lirar på den. Snacka om ett imponerande hantverk!

LÄS MER: Nicklas Lidström avslöjar NHL-tuffingarnas drag – så ville man få stjärnan av isen: ”En cirkel runt mitt namn”

Få våra nyhetsbrev!