Nicklas Lidström avslöjar NHL-tuffingarnas drag – så ville man få stjärnan av isen: ”En cirkel runt mitt namn”

Ordern från tränarna var tydliga:
Få Nicklas Lidström av isen.
– De brukade göra en cirkel runt mitt namn, och gav order om att tackla mig, säger han i podcasten Släpp Sargen.

Nicklas Lidström är en av våra allra största spelare genom tiderna, och när man pratar om historiens bästa hockeybackar är det omöjligt att lämna honom utanför diskussionen. Lidström hade verkligen hela paketet, och satte aldrig ett skär fel defensivt, samtidigt som han alltid bidrog offensivt med poäng och skicklighet.

Avslöjar tränarnas drag

Men det kanske mest imponerande med Lidström är hur otroligt konsekvent han var. Han hade en lägstanivå som var skrämmande hög, och det var inte ofta som han tvingades stå över en match. Lidas var i stort sett aldrig skadad, vek aldrig ned sig – trots att han var hårt uppvaktad av motståndarna.

090930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström, Detroit. © Bildbyrån

Är man en av ligans bästa spelare så kommer spelare försöka komma åt en, och det var kanske ännu värre i NHL för några år sedan, med tacklingar och utspel på isen.

– De försökte vara på en, och inte bara ”poliserna” på isen, utan även spelare längre ner i kedjorna. Deras plan var att lägga pucken i mitt hörn, och sedan åka och tackla mig, säger Lidström i podcasten Släpp Sargen.

”Cirkel runt mitt namn”

Lidström berättar att det ofta var order från motståndarlagets tränare, att sänka stjärnsvensken.

– Det vet jag ju, efter att ha pratat med andra svenska spelare, att tränaren brukade göra en cirkel runt mitt namn, och gav order om att tackla mig. Och det visste jag ju om. Man känner det också, att man lägger pucken oftare i mitt hörn. Lite lösare puckar så att den inte skulle studsa ut, säger han.

Nicklas Lidström
190921 Nicklas Lidström på läktaren under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Frölunda den 21 september 2019 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN / COP 119

Men Lidström lärde sig snabbt vad som skulle hända, och agerade därefter.

– Man fick lära sig att anpassa spelet helt enkelt. Man fick vara lite snabbare och försöka förutse vad som skulle ske. Sånt kände man av, helt klart, säger han.

LÄS MER: När Jaromir Jagr tog ett skär förbi ”Kuben” – och berättade precis vad domaren ville höra: ”Du hade rätt!”

Få våra nyhetsbrev!