Garpenlöv tackade nej till toppjobbet efter Tre Kronor – avslöjar nu med egna ord: "Det är vedervärdigt"

Garpenlöv tackade nej till toppjobbet efter Tre Kronor – avslöjar nu med egna ord: ”Det är vedervärdigt”

Johan Garpenlöv letar nytt jobb efter tiden i Tre Kronor.
Men nu avslöjar förre förbundskaptenen att han nobbade ett toppjobb nyligen.
– Jag tackade själv nej till ett erbjudande dagen efter ryssarna gick in i Ukraina, erkänner han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Som spelare vann Johan Garpenlöv trippla SM-guld, dubbla VM-guld och gick till Stanley Cup-final med Florida Panthers. Det blev sammanlagt 311 poäng på 609 matcher i NHL och 109 poäng på 163 matcher i Elitserien för forwarden som la skridskorna på hyllan 2001.

Garpens karriär

Därefter prövade ”Garpen” på tränaryrket hos Djurgården under Niklas Wikegårds ledning, han jobbade som scout för Dallas Stars och sedan kom den ärofyllda rollen som Team manager för Tre Kronor. Det skulle bli starten på ett långt samarbete med svenska landslaget.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johan Garpenlöv, Tre Kronor
211216 Head coach Johan Garpenlöv of Sweden during the Channel One Cup ice hockey game between Sweden and Russia on December 16, 2021 in Moscow. Photo: Vasily Ponomarev / BILDBYRÅN / cop 322

2016 klev Garpenlöv in i båset som ny assisterande förbundskapten under Rikard Grönborg och skulle vara med och vinna dubbla VM-guld med Tre Kronor. 2019 tog sedan Garpen över själv som förbundskapten för svenska herrlandslaget.

LÄS MER: När Garpen ”lekte sköldpadda” i första NHL-fighten – och tvingade Yzerman till matchstraff: ”Blev utskälld”

”Vedervärdigt”

Tre år senare kan vi konstatera att det varit en tuff tid för förbundskaptenen och Tre Kronor. En svag niondeplats i VM 2021, en fjärdeplats i OS 2022 och så utslagen i kvartsfinal under senaste hockey-VM.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johan Garpenlöv, Tre Kronor
220524 head coach Johan Garpenlöv of Sweden in the mixed zone after the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship game between Sweden and Latvia on May 24, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0399

Helt medaljlös fick Garpenlöv lämna Tre Kronor i maj och sedan dess har han letat nytt tränarjobb. Det kunde faktiskt ha blivit en flytt till KHL direkt efter landslagstiden, men på grund av den ryska krigsföring mot Ukraina så valde 54-åringen att tacka nej till toppjobbet.
– Jag tackade själv nej till ett erbjudande dagen efter ryssarna gick in i Ukraina. Min inställning och uppfattning är att man inte ska spela där, annars hade jag själv tränat där i dag, säger den förre förbundskaptenen i podcasten ”Släpp Sargen”.

LÄS MER: Joel Lundqvists ilska mot svenskarna i KHL – sätter ned foten rejält: ”Ingenting som jag står bakom”

Senaste tiden har det varit en stor debatt kring spelarna som väljer att fortsätta vara kvar i Ryssland och representera sina KHL-klubbar. Garpenlöv tycker det är fel att man är i Ryssland just nu men han kan ändå inte döma svenskarna som är kvar i KHL.
– Man måste respektera att många spelare sitter med avtal så jag vill inte döma dom som är där, för man vill gärna veta förutsättningarna fullt ut. Jag tycker att många gånger så kan man lätt döma folk, alla vi förstår och jag vet att svenskarna som är där inte är för kriget naturligtvis, säger han i hockeypodden.
– Man är ibland i situationer i livet med kontrakt som man måste fullfölja och inte kanske har råd att säga upp. Då måste man ta de besluten för en själv och ens framtid rent ekonomiskt sett. Jag vill inte fördöma dom, men jag personligen vill inte vara där och det Ryssland gör är vedervärdigt.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

Lyssna här: