Joel Lundqvists ilska mot svenskarna i KHL – sätter ned foten rejält: ”Ingenting som jag står bakom”

Hockeyspelare fortsätter att skriva kontrakt i KHL.
Vilket väcker en stark irritation hos Joel Lundqvist.
– Det är ingenting som jag står bakom, säger han till Dagens Nyheter.

Ryssland är fortfarande i fullt krig med Ukraina och senaste tiden har konflikten trappats upp. Men det verkar ändå inte stoppa hockeyspelare från att fortsätta skriva kontrakt i ryska ligan KHL.

KHL-svenskar

Det har väckt starka reaktioner runt om i hockeyvärlden att spelare väljer att vara kvar i Ryssland efter invasionskriget. 2021 fanns det hela 39 svenska spelare i KHL men det antalet har minskat avsevärt till det här året.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Joel Lundqvist, Frölunda
220924 Frölundas Joel Lundqvist deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Frölunda den 24 september 2022 i Malmö. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0151

2022 återstår det sex svenskar i form av Adam Reideborn (CSKA Moskva), Johan Mattsson (Avtomobilist Jekaterinburg), Fredrik Claesson (CSKA Moskva), Robin Press (Severstal Tjerepovets), Jakob Lilja (Dynamo Moskva) och Viktor Svedberg (Avangard Omsk). Även om den sistnämnda valt att representera Kazakstans landslag.

LÄS MER: Här bryter Roger Rönnberg ut i årets märkligaste sång efter C More-profilens jätteblunder: ”Pannan i baren!”

Ilskan i SHL

Senaste beslutet från svenska ishockeyförbundet är att ingen som spelar i KHL får bli uttagen till Tre Kronor. Debatten om KHL-svenskarna är en riktigt het potatis och en som nu höjer rösten är Frölundas evige kapten Joel Lundqvist.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Joel Lundqvist, Frölunda
220903 Joel Lundqvist of Frölunda ahead of the CHL game between Frölunda and Eisbären Berlin on September 3, 2022 in Göteborg . Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0335

SHL-profilen sätter ned foten rejält och förstår verkligen inte deras agerande att fortsätta spela i KHL.
– Nej, jag tycker det är en märklig situation att man förlänger eller skriver ett nytt kontrakt i den situationen som är. Det är ingenting att snacka om. Sedan fattar jag de som satt fast i avtal och det inte gick juridiskt att lösa och så där. Men att ta ett aktivt beslut att signa där nu, det tycker jag är märkligt och är ingenting jag står bakom. Sedan är det en större fråga vad det innebär framåt, om de ska vara svartlistade. Det kan inte jag svara på, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Även Luleåbacken Oscar Engsund är starkt kritiskt till KHL-svenskarna.
– Det är en sak om man sitter fast i ett kontrakt. Då förstår jag om man inte kan köpa ut sig för flera miljoner. Men de som skriver på nytt där… De har gjort ett aktivt val i att stödja Ryssland på något sätt, att de får in icke-ryska spelare. De är ju inte populära i alla fall, det är de inte, säger han till dagstidningen.
– Jag själv hade aldrig skrivit på där när man vet, efter att kriget bröt ut.

Håller du med om kritiken mot KHL-svenskarna? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Bengt-Åke Gustafssons helt nya och sjukt oväntade tränarjobb – efter tre års tystnad: ”Väldigt stort”