Förre Tre Kronor-tränarens tokmäktiga hyllning till Henke – och domen om hans framtid: ”Är säker på…”

Henrik Lundqvist har avslutat karriären.
Men Rikard Grönborg är säker på att han har en framtid inom hockeyn.
– Det är en skarp hockeyhjärna och han var en fantastisk idrottsman, säger den förre Tre Kronor-coachen.

Henrik Lundqvist är en legendar inom NHL och New York Rangers, och det var därför en sorg då målvakten inte förlängde sitt kontrakt med klubben, utan i stället flyttade till Washington Capitals förra sommaren. ”King Henrik” hade visserligen varit petad under sitt sista år, och det skulle sedan visa sig inte bli några mer matcher i NHL.

Domen om framtiden

Ett hjärtfel uppdagades på Lundqvist, som tvingades pausa sin karriär för att göra en operation, och tidigare under året kom beskedet att karriären avslutas helt. Det blir inga fler matcher för Lundqvist, som sedan dess bland annat gjort klart med ett tv-jobb i Nordamerika, och han kommer dessutom vara med i OS-sändningarna i Sverige i februari nästa år.

Henrik Lundqvist, NHL
190509 Goaltender Henrik Lundqvist of Sweden after a practice session ahead of the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 9, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87930

Men vad som händer efter det är inte klart ännu. Många har nästan räknat med att Lundqvist kommer få en roll inom Rangers organisation om han vill det, och Rikard Grönborg, tidigare förbundskapten i Tre Kronor, skulle inte förvånas över det. De båda hade med varandra att göra under många år i landslaget, och Grönborg är imponerad.

”Är säker på det”

I podden ”Släpp Sargen” berättar Grönborg om sin övertygelse om Lundqvists framtid.

– Han kommer bli involverad inom hockeyn på något sätt, för jag såg ju honom nästan som en coach. Jag kommer ihåg våra samtal under OS i Sotji, till exempel, när han såg vissa saker i spelet… Det är en skarp hockeyhjärna och han var en fantastisk idrottsman, och han kommer ha stor framgång i framtiden med andra saker, och jag tror att det kommer bli inom hockeyn, säger han.

190508 Head coach Rikard Grönborg of Sweden at a practice session ahead of the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 8, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Henrik Lundqvist gjorde cirka 15 år i New York Rangers och var under de åren en av världens bästa målvakter. I februari är han med i Discoverys sändningar hemma i Sverige, i det OS som kommer krylla av superstjärnor från NHL, som pausar sin säsong för att få med spelare i turneringen.

LÄS MER: Expertens starka ord om Elias Pettersson – efter att ha bänkats i NHL: ”Det är bisarrt att se…”

Få våra nyhetsbrev!