Förre lagkamratens dom: Så många poäng hade Connor McDavid egentligen gjort i SHL: ”Jag har svårt att se…”

Han är världens bästa hockeyspelare.
Men hur många poäng hade egentligen Connor McDavid gjort i SHL?
– Den diskussionen har jag haft med många, faktiskt, säger den förre lagkamraten Joakim Nygård, numera stjärna i Färjestad.

Det är få förunnat att spela med Connor McDavid, men Joakim Nygård är alltså en av alla som haft den ynnesten och de båda spelade faktiskt under en period i samma kedja. Kanadensaren anses av många vara den bästa spelaren på jorden med råge, och sett till poängsnitt är han faktiskt en av de bästa – genom alla tider.

Otroliga hyllningen

Det har inte blivit någon Stanley Cup-titel ännu för McDavid, men han bär Edmonton Oilers på sina axlar och den gångna säsongen blev det smått ofattbara 105 poäng – på 56 matcher. Men hur bra är han egentligen? Går det att förklara om man har sett honom på nära håll.

200915 Färjestads Joakim Nygård under värmningen inför träningsmatchen i ishockey mellan Färjestad och AIK den 15 september 2020 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Under ett avsnitt av podcasten podcasten Släpp Sargen berättar Nygård om deras första möte:

– Jag och Joel Persson åkte ju över tillsammans (till Edmonton). Jag kommer ihåg att andra dagen, när vi kom dit (till campen), så körde vi tre mot tre. Det var McDavid och några till som var med. Då såg man ju hur jäkla skicklig och bra han var. Vi bara tittade på varandra där, jag och Joel. Vad är det som händer? Han (McDavid) gjorde exakt, precis vad han ville. Han är så jäkla bra att det liksom är svårt att beskriva, säger Nygård.

Domen om poängskörden – i SHL

Nygård fortsätter:

– Det är svårt att se på TV, kanske – men när man ser honom varje dag på träningar och matcher så blir det liksom … han är så fruktansvärt skicklig. Allt han gör är i högsta fart också. Han gör lite som han vill. Det är som en supertalang när man var mindre. Ungefär så ser det nästan ut ibland.

Connor McDavid, Edmonton Oilers
181005 Connor McDavid during a practice session with the Edmonton Oilers on oktober 5, 2018 in Gothenburg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_389

Här och var har det under de senaste åren debatterats huruvida McDavid skulle göra fler eller färre än 100 poäng under en grundserie i SHL. Nygård har noterat snacket:

– Den diskussionen har jag haft med många, faktiskt. Jag tror att han skulle spränga den gränsen. Jag tror att han skulle landa in på strax över 100. Jag har liksom svårt att se att han skulle gå poänglös från en match, menar FBK-stjärnan.

LÄS MER: När stora profilerna tog en öl utan att fråga om tillåtelse – och Roger Rönnberg fick ”blicken”: ‘Röd och jättesur’

Få våra nyhetsbrev!