Elias Pettersson avslöjar nu – så fick han ett av NHL:s mest fruktade skott: ”Skulle säga att jag är en nörd…”

Målvakterna fruktar det.
Nu avslöjar Elias Pettersson hemligheten bakom sitt enorma skott.
– Jag skulle säga att jag är en nörd, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Redan i sin allra första NHL-match visade Elias Pettersson prov på vad han faktiskt kan göra med en puck vid klubban. Han hade en spelare med sig i en kontring, men valde att snärta upp pucken distinkt i det första krysset, och efter debutmålet har det rasslat betydligt fler gånger.

Avslöjandet om skottet

Elias Pettersson hyllas ofta för sin intelligens på isen, men det är framför allt för skottet som han lyfts fram som en av ligans mest spännande spelare. Pettersson har redan gjort stora avtryck under NHL:s All Star-helg, då han kom trea i skottävlingen med en missil i hela 164 kilometer i timmen.

210811 Elias Pettersson poses for a portrait during a press meet with the Swedish national ice hockey team on August 11, 2021 in Stockholm. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Elias Pettersson var länge missnöjd med sitt skott, men i podcasten Släpp Sargen berättar nu NHL-stjärnan om hur han fick det att lossna rejält – och vägen till att i dag ha en av NHL:s mest fruktade bössor.

– Jag är väldigt envis av mig och jag var inte nöjd med mitt skott. Då mitt skott användes som mest var inför säsongen med Växjö (17/18). Jag tränade skott varje dag efter varje träning – och när mitt direktskott blev bättre så blev mitt handledsskott mycket bättre också. Varje gång jag tränade försökte jag att alltid tänka på just en sak – och det tror jag var bra. Det var inte så att jag kollade upp hur man skjuter, direkt. Jag höftade bara och är självlärd, säger han.

”Jag är en nörd…”

Elias Pettersson berättar vidare vad det är han tränat på.

– Någon gång var det att nu ska jag alltid ha bakre foten i isen, så jag kan trycka ifrån, så får jag försöka ha balansen på mitten. Jag försöker liksom alltid träna på smågrejer och plussa på. Ju mer jag tränade, desto bättre blev tajmingen – och desto mer naturligt kändes det, säger han.

Vancouver Canucks’ Elias Pettersson (40), of Sweden, celebrates after scoring the winning goal against Carolina Hurricanes goalie Petr Mrazek (34), of the Czech Republic, during overtime in an NHL hockey game in Vancouver, British Columbia, on Thursday, Dec. 12, 2019. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Elias Pettersson beskriver sig själv som en nörd det kommer till att lära sig nya saker, och att förbättra sig.

– Från början fick jag lätta pass och sedan bad jag om hårdare pass så man fick träna mer på det. Jag skulle säga att jag är en nörd när det kommer till sådant. Vill jag något så lägger jag min tid på det.

Och det har funkat. Elias Pettersson har, på 165 matcher i NHL, hittills noterats för 65 mål och totalt 153 poäng.

LÄS MER: Börje Salmings rörande ord om attackerna mot honom: ”Jag har varit ledsen – det var helt fruktansvärt”

Få våra nyhetsbrev!