Börje Salmings rörande ord om attackerna mot honom: ”Jag har varit ledsen – det var helt fruktansvärt”

Motståndarna gick stenhårt åt Börje Salming i NHL.
Nu berättar legendaren ärligt om attackerna mot honom.
– När jag sett dokumentärer om mig själv, så har jag faktiskt blivit ledsen. Jag vet hur hårt det där tog, säger han.

I dag kryllar det av svenskar och européer i Nordamerika och NHL, men när Börje Salming dominerade i ligan under 70-talet var det inte alls lika vanligt, och det innebar en hel del smällar för den svenske backlegendaren. Salming var känd för att aldrig vika ner sig, och han vek sig aldrig för att stå upp för sig själv eller sina lagkamrater.

Rörande orden

Och med tanke på att Salming dessutom råkade vara en av ligans mest skickliga backar, så var han ett hett byte för motståndarna, som gjorde precis allt i sin väg för att få honom ur matchen. Nu, i podcasten ”Hockeysnack – på ett annorlunda sätt”, berättar Salming att de ständiga attackerna mot honom var ”ren mobbning”.

– Det var rått,alltså, på 70-talet. Det var helt fruktansvärt. Om man pratar om mobbning… Det där var riktig mobbning på vuxennivå, säger han.

Börje Salming, hockey
Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © D

Salming berättar att han då, under den aktiva karriären, fick trycka bort tankarna kring hur han behandlades på isen, men att han i dag tänker desto mer på det.

– Det har nog blivit så att jag inte tänkt så mycket på det. Visst, man förtränger allt sånt där när man spelar. Man var tvungen att spela nästa match för man kunde inte tänka att: ”Fan, nu kommer de att slå på mig eller ta ihjäl mig”. Det tänkte man inte på. Men så här i efterhand, när jag sett dokumentärer om mig själv, så har jag faktiskt blivit ledsen. Jag vet hur hårt det där tog, säger han.

”De var helt galna”

Salming minns särskilt de stentuffa mötena mot Philadelphia Flyers, som gjorde allt i sin väg för att få Salming bort från matchen.

– De var helt galna. De hade ju skrämseltaktik, och det var ju inte bara att ta ihjäl mig. De hade kanske tio stycken som bara slogs, och de hade ett mål: Att ta bort mig från matcherna. Det visste ju jag, naturligtvis, och det var inte så att de skulle ta bort mig med tacklingar. De fick order att ta ihjäl mig helt enkelt, till varje pris. Och det spelade ingen roll vad de gjorde, säger han, och fortsätter:

– Det var därför jag tränade extra, för jag visste att de skulle komma efter mig hela tiden, och jag försökte träna för att vara snabb och komma undan. Det var så jäkla bra för mig, för jag blev ju så mycket bättre av det.

Börje Salming, hockey
181016 Börje Salming anländer till begravningen av Frank Andersson utanför Heliga Korsets Kapell vid Skogskyrkogården den 16 oktober 2018 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / cop 106

Salming berättar vidare att han, tio år efter att ha lagt skridskorna på hyllan, träffade Philadelphia Flyers dåvarande kapten.

– Han kom fram och ville säga att det inte var grabbarna som ville ta ihjäl mig, utan det var coacherna. Coachen hade sagt: ”Gör vad ni vill. Det spelar ingen roll om ni åker på tio minuter eller matchstraff. Ta ihjäl honom bara”. Det var med klubbor i halshöjd. De ville verkligen skada mig, säger Salming.

LÄS MER: Björn Borgs stora ilska efter sonen Leos helmärkliga förlust: ”Det är så dåligt – hur kunde det här hända?”

Få våra nyhetsbrev!