Bert Robertsson avslöjar nu mäktiga och udda bedriften – som gör honom helt unik(?) i NHL-historien

Han var kanske inte den som gjorde flest poäng.
Men Bert Robertsson är, på ett sätt, troligtvis helt unik i NHL-historien.
– 
Man får vända och vrida på sådant där till sin egen fördel, säger han.

För de allra flesta inom svensk hockey idag så är Bert Robertsson kanske mest känd som en framgångsrik och omtalad SHL-tränare. Och det är lätt att förstå varför då han i nästan tio års tid varit såväl assisterande tränare som huvudtränare i Skellefteå och Linköping.

Avslöjar unika bedriften

Men Robertsson hade även en lång och framgångsrik spelarkarriär, med flera säsonger i Nordamerika i bagaget. Totalt blev det hela fyra säsonger i NHL, där det på 123 matcher blev totalt 14 gjorda poäng, men han hann även med närmare 300 matcher i AHL, där Robertsson bland annat fick vara med om ett legendariskt slagsmål.

EDMONTON OILERS’ DOUG WEIGHT, LEFT, TAKES VANCOUVER CANUCKS’ BERT ROBERTSSON OUT OF THE PLAY DURING FIRST PERIOD NHL ACTION IN EDMONTON, CANADA, SATURDAY, JAN. 31, 1998. (AP PHOTO/KEVIN FRAYER)

Den dåvarande backen, och numera tränarprofil, hade kanske förhoppningar om en än mer succéartad tid i NHL, som ordinarie i startuppställningen och med betydligt fler gjorda poäng. Men faktum är att han faktiskt varit med om någonting som väldigt få – om ens någon – fått vara med.

– Är det någonting jag har i min meritförteckning, som inte många vet, så är det att jag i Stanley Cup-slutspel har spelat högerback, vänsterback, högerforward, vänsterforward och center – i samma match, avslöjar han i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Får vända och vrida”

Robertsson har även gjort avtryck på andra sätt, som inte så många uppmärksammat.

– Jag har väl några sådana där grejer som jag plockar fram då och då när man pratar om sin karriär. En annan är att jag gjort … ja, men typ tio poäng på 120 NHL-matcher, eller något sådant – men om man räknar per spelad minut så har jag nog världsrekord i poäng, haha. Man får vända och vrida på sådant där till sin egen fördel, säger han.

031018 Ishockey, Elitserien: Bert Robertsson, Södertälje. © Bildbyrån

Bert Robertsson avslutade sin elitkarriär 2005, med Södertälje, och fick sitt första tränarjobb tre år senare. Han kom till Skellefteå redan 2011, och blev sedan kvar till 2019, då han i stället tog över som huvudtränare för Linköping. Efter två säsonger med svaga resultat fick han, halvvägs i den nyss avslutade SHL-säsongen, sparken. Nästa säsong är han tillbaka i ett tränarbås, då som assisterande tränare för det schweiziska laget SC Rapperswil-Jona Lakers.

LÄS MER: När Kanada tröttnade på Börje Salmings överlägsenhet – och gjorde det helt förbjudna: ”Fegt och töntigt!”

Få våra nyhetsbrev!