När Kanada tröttnade på Börje Salmings överlägsenhet – och gjorde det helt förbjudna: ”Fegt och töntigt!”

Hyllningarna till Börje Salming ville aldrig ta slut under Canada Cup 1976.
Femton år senare var det dags igen – men då plockade det kanadensiska laget fram ett fulknep.
– Fegt och töntigt, säger Challe Berglund, i podcasten ”Släpp Sargen”, om det hela.

Det hade i stort sett aldrig hänt att publiken i Nordamerika hyllade européer framför sina egna, men allt det ändrade Börje Salming på. Svensken blev med sitt uppoffrande och stenhårda spel en hjälte i Toronto Maple Leafs, och när han kom till staden med Tre Kronor för att spela Canada Cup 1976, spelade det absolut ingen roll att han hade blågula kläder på sig.

Vägrade – efter Börjes dominans

Bilderna på scenerna som utspelade sig innan matchen är helt oförglömliga, och verkligen rakt in i den svenska idrottshistorien. Den kanadensiska publiken började jubla åt Salming, som fick en stående ovation som aldrig ville ta slut. Det var första gången en svensk spelare på riktigt hade hjältestatus i NHL, och verkligen ett bevis på hur omåttligt populär Salming faktiskt var i Toronto.

890407 Ishockey, Sverige – Finland, 5-1: Börje Salming, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

15 år senare så var det på nytt dags för Canada Cup, i Toronto, och även den gången var Börje Salming med i laget. Men för att undvika samma öde som 15 år tidigare så valde Kanada att dra fram ett riktigt fulknep inför matchen mot Sverige.

– Det var inför semin eller redan i grundspelet. De ville inte ha en ”line-up” som de hade 1976 då det tog hur lång tid som helst, så de tog bort det i just den matchen så att det inte skulle återupprepas, säker Challe Berglund i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Det var mäktigt”

Kanada ville alltså inte ännu en gång stå och vänta på att en motståndare skulle få ta emot alla hyllningar, vilket gjorde att de helt enkelt vägrade ställa upp inför match. Challe Berglund är inte ett fan av draget.

– Fegt. Töntigt, säger han.

910831 Ishockey, Canada Cup, Sverige – USA, 3 – 6: Tomas Sandström, Börje Salming och Calle Johansson, Sverige deppar efter förlusten. Bildbyrån

Det var dock tydligt, även då, hur populär Salming faktiskt var i Toronto. 

– På den tiden var det så att man skulle gå promenad på morgonen så man vaknade till ordentligt inför träningen. Då gick hela laget ut och gick. Då var det folk uppe i byggställningar som ropade ner: ”Hey, BJ – you’re the king!”. Det var mäktigt!

LÄS MER: När Lee Goren ville förtjäna sitt matchstraff – och gjorde det som ingen annan SHL-spelare vågade

Få våra nyhetsbrev!