Wolfgang Pichlers tydliga uppmaning till landslaget – om Stina Nilsson i OS: ”Hade jag varit tränare så...”

Wolfgang Pichlers tydliga uppmaning till landslaget – om Stina Nilsson i OS: ”Hade jag varit tränare så…”

Hon är fortfarande inte OS-klar.
Men Wolfgang Pichler vill se Stina Nilsson i Peking.
– Hade jag varit tränare så…, säger han till SVT.

Stina Nilsson har fått lite av ett genombrott den här säsongen och har stått för karriärens bästa placeringar i världscupen. Som bäst har hon varit på en 10:e plats, i jaktstart, men hon har även slagit personbästa i sprint så sent som förra veckan, och det är tydligt att svenskan tar kliv hela tiden.

Uppmaningen till landslaget

Men Nilsson har fortfarande inte någon biljett klar till OS, som inleds den 4 februari. Flera svenska skidskyttar har sedan tidigare fått besked om att de är klara – däribland systrarna Öberg och Linn Persson – men Nilsson har fått vänta med besked.

211125 Sveriges Stina Nilsson under en pressträff inför världscuptävlingen i skidskytte den 25 november 2021 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Men Wolfgang Pichler, legendarisk tränare i framför allt Sverige, är tydlig med vad han vill. Han tycker att Nilsson har den största potentialen av de åkare som ännu inte fått en säkrad plats till OS.

– Stina är regerande OS-mästare i skidor. Hon har den största potentialen. Om jag var tränaren, det är jag inte, hade jag tagit ut Stina till OS, säger han till SVT.

Domen om OS

Och med tanke på den form som Sverige befinner sig i för tillfället, så tror Pichler på en rejäl succé under mästerskapet.

– Jag tror de kommer ta mellan tre till sex medaljer. De kan kämpa om medalj i elva tävlingar. Man behöver givetvis lite tur i skidskytte också, säger han.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190305 Wolfgang Pichler, head coach of the Swedish biathlon team at a training session ahead of the IBU World Championships Biathlon on March 5, 2019 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92240

Landslaget har sagt att man kommer ge ett OS-besked till åkarna efter veckans tävlingar, som går i Ruhpolding. Stina Nilsson själv har sagt att hon inte förväntar sig något OS, med tanke på att hon bara varit skidskytt i knappa två år, men att det givetvis är en dröm för henne. 

LÄS MER: Sebastian Samuelssons kaxiga hälsning inför OS – skickar passning till alla vettskrämda norrmän

Få våra nyhetsbrev!