Wolfgang Pichlers sköna utspel – efter Sveriges mäktiga skidskyttesuccé: "Se och lär"

Wolfgang Pichlers sköna utspel – efter Sveriges mäktiga skidskyttesuccé: ”Se och lär”

Svenskt skidskytte skördar stora framgångar just nu.
Den som jublar extra mycket är Wolfgang Pichler, 65.
– Andra svenska idrotter borde se och lära, säger han till Sportbladet.

Våra skidskyttesvenskar har startat säsongen urstarkt. Hanna Öberg har vunnit två individuella lopp, Elvira Öberg har tagit sin allra första pallplats i karriären, Johanna Skottheim och Martin Ponsiluoma har överraskat och på lördagen vann Sebastian Samuelsson sin allra första världscuptävling i karriären.

Pichlers utspel

Senare på lördagen slog även damerna till med seger i stafetten och det ser oerhört bra ut för svenskt skidskytte just nu. En som verkligen njuter extra mycket av de blågula framgångar är förre förbundskapten Wolfgang Pichler.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
201205 Sebastian Samuelsson of Sweden celebrates after competing in Men’s 12.5 km Pursuit during the IBU World Cup on December 5, 2020 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0009

För drygt två månader sedan drabbades han av en hjärtattack hemma i tyska Ruhpolding. Efter några omtumlande veckor har han fått lämna sjukhuset och är nu återställd igen.

Hemma från tv-soffan har han följt varje skidskyttetävling och känner en stor stolthet för svenska succén.
– Jag var ju med och byggde upp allt det här. Hela satsningen med basen i Östersund, som påminner om Norges Olympiatoppen. Det är hårt jobb som ligger bakom och nu börjar det verkligen betala av sig. Andra svenska idrotter borde se och lära! Jag menar att skidskyttet har visat att det går att bygga upp något stort, ett system som fungerar och skördar framgång, säger Pichler till Sportbladet.

”Ljus framtid”

Tysken tycker att fler idrotter borde ta efter svenska skidskyttets resa till världstoppen.
– Jag tänker på alla mindre sporter. Till exempel skeleton, rodel och speed skating i skridsko, som jag själv har ett projekt kring just nu. I framtiden hoppas jag att vi kan få fram många slagkraftiga lag i OS. Allt är möjligt om man jobbar hårt, säger 65-åringen till kvällstidningen.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190702 Wolfgang Pichler, SOK:s Talang utvecklingsansvarig poserar för ett porträtt under en pressträff om satsning inför OS 2026 arrangerad av Sveriges Olympiska Kommitté den 2 juli 2019 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / cop 94

Även om Wolfgang Pichler numera bor i Tyskland känner han sig forfarande som en svensk. Och han tycker att framtiden för svenskt skidskytte ser oerhört ljus ut.
– Självklart. Jag må vara tysk, men jag jobbar för SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) och hjälper fortfarande till lite i svenskt skidskytte. Jag känner mig svensk. Som jag sa tidigare; jag har varit med och byggt upp det här. Men jag vill inte på något sätt ta åt mig äran, så får du inte skriva! Det är ett fantastiskt tränarteam i det svenska landslaget just nu. Och åkarna är väldigt bra, framförallt på damsidan där i stort sett alla kan utmana om pallplaceringar vid en bra dag. Även på herrsidan ser det ljust ut, där har vi två-tre riktigt bra åkare. Det bästa av allt är hela generationer är i sina bästa år. De har fem-sex år kvar på högsta nivå, så även framtiden ser ljus ut, säger han i intervjun.

LÄS MER: Skidgiganten Vladimir Smirnovs helt nya liv – jobbar nu som mäklare(!) i Sverige: ”Det är ett kul yrke”

Få våra nyhetsbrev!