Skidgiganten Vladimir Smirnovs helt nya liv – jobbar nu som mäklare(!) i Sverige: "Det är ett kul yrke"

Skidgiganten Vladimir Smirnovs helt nya liv – jobbar nu som mäklare(!) i Sverige: ”Det är ett kul yrke”

Han är en av de allra största skidåkarna någonsin.
I dag lever giganten Vladimir Smirnov ett helt annat liv – långt från skidspåren som mäklare(!) i Sundsvall.
– När jag kom tillbaka från Kazakstan insåg jag att det inte fanns några yrken i Sundsvall som passade min utbildning och erfarenhet. Då föddes tanken på att bli mäklare, säger han till Sportbladet.

Med otroliga 7 OS-medaljer och 11 VM-medaljer samt hela 30 världscupsegrar och två totalsegrar är Vladimir Smirnov en av de allra största genom tiderna i skidvärlden. Han debuterade i världscupen redan 1982 och representerade då Sovjetunionen.

Ikonen Smirnov

Men det var för ett helt annat land som hans stora framgångar skulle komma. Då Smirnov bytte landslag till Kazakstan och sedan erövrade världen på sina två skidor.

Vladimir Smirnov, skidor
940115 Skidor, Världscupen, 15 km: Vladimir Smirnov, Ryssland. Foto: BILDBYRÅN / 18045

Den allra tyngsta medaljen kom 1994 när han vann OS-guldet i femmilen i Lillehammer, det var Kazakstans första OS-guld någonsin. Bara ett år senare skulle han dominera VM i Thunder Bay 1995 med 3 vunna VM-guld och 1 VM-brons.

För ovanlighetens skull kom för första gången sedan 1984 inte världens stora skidkung från Skandinavien. Även om han faktiskt bodde där…

Kom till Sverige

För efter VM 1991 blev Smirnov inbjuden till en rad uppvisningstävlingar i Sverige där världseliten gjorde upp. Och kazaken blev genast förälskad i Sundsvall.
– Gunde Svan, Torgny Mogren och de norska grabbarna med Vegard Ulvang, Björn Dählie och Terje Langli fick en inbjudan – och även jag och Jelena Välbe. Vi var i Sundsvall, Östersund och Hudiksvall och åkte jippotävlingar. Det var mycket, mycket trevligt i Sundsvall så jag ställde frågan till ordföranden Lars Nelding, om Stockvik hade möjligheten att bjuda hit mig och min familj. Att bjuda in en idrottsutövare från gamla Sovjet var en ganska stor risk och förbundet ställde otroligt höga krav för att en idrottare skulle få flytta. Frågan cirkulerade bland klubbens medlemmar och efter två månader fick jag beskedet att möjligheten finns. Stockvik var ingen rik klubb men Lars och Lennart Nordin, som var ekonomiansvarig, hittade sponsorer så att det inte skulle belasta klubbens ekonomi, berättar han i en intervju med Sportbladet.

Vladimir Smirnov, skidor
910208 Skidor, VM, Val di Fiemme: Vladimir Smirnov, Sovjet silver, Gunde Svan, Sverige guld och Vegard Ulvang, Norge brons visar upp sina medaljer från 30 km. © Bildbyrån – 14765

Smirnov kom att börja tävla för Stockviks SF och vann hela 12 individuella SM-guld kommande år. Men det fanns även många kritiska röster som hävdade att en icke-svensk medborgare inte ens skulle få delta i SM-tävlingarna.

Den framgångsrika skidkarriären tog slut 1998 efter hela 16 år i världscupen, 4 OS-turneringar och 6 VM-deltagande. När han själv får välja vilka egenskaper som gjort honom bäst i världen nämner han framförallt två.
– Tålamod och strävan. Har jag bestämt mig för något kan jag gå igenom vad som helst. Den tredje egenskapen är en produkt av de två första egenskaperna: Att upptäcka nya saker och göra sådant som ingen annan har gjort. Jag var inte rädd för att testa nya metoder och utmaningar, som att flytta till Sverige. Då handlade det även om att klara det sociala men vi fick ett väldigt balanserat och intressant liv, säger han till kvällstidningen.

Nya livet idag

Smirnov och familjen blev kvar i Sverige efter karriären och bosatte sig i Sundsvall fram till 2007 och han blev svensk medborgare år 2000. Sedan dess har legendaren haft en hel del olika yrken på sin meritlista.

Vladimir Smirnov, skidor
931114 Skidor, Vinterpremiär: Vladimir Smirnov, Stockvik. Foto: BILDBYRÅN / 17260

1997 var han med och startade upp Vasa Bryggeri, sedan återvände han till Kazakstan och blev vd för Scania i hemlandet. Därefter har Smirnov även varit styrelseordförande för den ledande mobiloperatören i landet och vd för kazakiska sportklubben Astana.

Men sedan några år tillbaka är ”Smirre”, som han kallas i Sverige, tillbaka i Sundsvall igen. Och nu jobbar han helt plötsligt som mäklare.
– När jag kom tillbaka från Kazakstan insåg jag att det inte fanns några yrken i Sundsvall som passade min utbildning och erfarenhet. Då föddes tanken på att bli mäklare, så jag utbildade mig i Stockholm under två år. Det är ett kul yrke, berättar han i intervjun.

I dag är Vladimir Smirnov 57 år gammal och har snart bott i Sverige i 30 år. Han känner sig mer och mer som en svensk och när skidikonen följer världscupen nuförtiden är det framförallt tre blågula åkare som är hans favoriter.
– Det är tre svenska tjejer. Stina Nilsson, Frida Karlsson och Ebba Andersson. De var här på SM och jag blev så imponerad. De är framtiden för svensk skidåkning, säger han.

LÄS MER: Svenska skidhjälten lämnade vintersporten helt – och sadlade om till polis: ”Det saknar jag mest”

Få våra nyhetsbrev!