Svenska skidhjälten lämnade vintersporten helt – och sadlade om till polis: "Det saknar jag mest"

Svenska skidhjälten lämnade vintersporten helt – och sadlade om till polis: ”Det saknar jag mest”

Hon är en av svensk skidsports främsta damåkare genom tiderna.
Men nu lever Antonina Ordina ett helt annat liv, långt från skidspåren som polis.
– Jag längtar alltid efter att få åka skidor. Men det jag saknar mest är känslan av att vara stark och pigg just under ett tufft långpass, har hon sagt till Sportbladet.

Redan som 22-åring slog Antonina Ordina igenom stort i världscupen 1984. Bara några år senare vann hon även sitt första och enda VM-guld, men då tävlade hon för Sovjetunionen.

Svensk legendar

Först 1994 blev längdskidåkaren, som föddes i ryska Narjan-Mar, svensk medborgare och bytte landslag till det blågula. Och hon skulle komma att bli en ikon inom svensk skidsport.

Antonina Ordina, skidor
950318 Skidor, VM, Thunder Bay, 30 km fristil, damer: Antonina Ordina, Sverige med sin bronsmedalj. © Bildbyrån – 18576

Ordinas största framgång med svenska skidlandslaget blev två VM-brons under skid-VM i Thunder Bay 1995. Det blev då dubbla tredjeplatser i både tremilen och stafetten.

Sedan dominerade hon fullständigt i SM-tävlingarna under många år och Ordina vann hela 22 individuella SM-guld under sin karriär. Ett rekord som stod sig ända till 2017 när Charlotte Kalla gick förbi och tog över förstaplatsen med sitt 23:e SM-guld.
– Jag bryr mig inte. Jag har aldrig tänkt på statistik. Det viktiga för mig var själva tävlingstillfället, det som hände i stunden. Det där går ju inte att göra något åt nu. Jag åker ju inte längre, sa Antonina Ordina i ett uttalande till SportExpressen efter att Kalla tagit över rekordet.

Vann Vasaloppet

Svenska skidlegendaren var en av landets absolut främsta damåkare på 90-talet och under OS 1994 i Lillehammer imponerade hon stort, men utan att ta någon medalj. Ordina var bäst av samtliga svenskor på alla åtta distanser men lyckades inte ta sig upp på podiet för en åtråvärd OS-medalj.

Antonina Ordina, skidor
010125 Skidor, SM, 15 km Fristil, Damer: Maria Ordina och mamma Antonina Ordina © Bildbyrån – 24349

Hon har även ställt upp i klassiska Vasaloppet och vunnit tävlingen två år på raken 1992 och 1993. Men 2002 tog den fina skidkarriären slut och Ordina la pjäxorna på hyllan för gott.

Hon lämnade skidsporten och sadlade om helt för att börja jobba som polis istället. För Ordina själv så var det inte alls så överraskande då hon jobbat som polis i hela 10 år i Sovjetunionen, vid sidan av skidkarriären.

Hon blev polis

2007 hade hon klarat av sin svenska polisutbildning och fick anställning i Torsby, Värmland.
– Tack, det känns jättebra. Nu när jag har gjort min praktik här i Torsby känns det som att jag inte vill jobba någon annanstans, sa hon i en intervju med Aftonbladet då.
– Jag var polis i Ryssland förut i nästan tio år. Det var ganska naturligt för mig att välja det här yrket även i Sverige.

Antonina Ordina, skidor
940121 Skidor, SM: Antonina Ordina jobbar som polis. Foto: BILDBYRÅN / 17504

I dag är Antonina Ordina 58 år gammal och jobbar som gränspolis i Karlstad. Hon är gift med Leonid Kuzmin och har dottern Maria tillsammans.

Även om det är fullt fokus på polisyrket kan hon fortfarande sakna skidåkningen och vardagen som elitåkare. Då hon mest tar på sig pjäxorna för motionens skull nuförtiden.
– Jag längtar alltid efter att få åka skidor. Men det jag saknar mest är känslan av att vara stark och pigg just under ett tufft långpass. Det är man ju inte längre, haha, har hon sagt i en intervju med Sportbladet.

LÄS MER: Skidhjältarna Anna och Emil Jönsson Haags nya liv – och olämpliga frågan: ”Fruktansvärt osympatiskt”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!