Wolfgang Pichler slår fast – hon petas från OS-truppen om ikonen får bestämma: "Det är ett enkelt val…"

Wolfgang Pichler slår fast – hon petas från OS-truppen om ikonen får bestämma: ”Det är ett enkelt val…”

Tre damer slåss om två platser till OS.
Nu har legendaren Wolfgang Pichler sagt sitt om vem som bör stanna hemma.
– Det är ett enkelt val, säger han.

På onsdagen inleds den näst sista världscupstävlingen innan OS drar igång i Kina om knappt en månad. Den svenska truppen i skidskytte är inte fastställd, och för några åkare betyder tävlingarna i Ruhpolding lite extra.

”Är enkelt”

Trion Stina Nilsson, Mona Brorsson och Johanna Skottheim gör upp om de två sista platserna. Och ett besked väntas komma efter veckans lopp, men redan nu har den före detta tränaren Wolfgang Pichler sagt sitt om vem som bör petas från truppen.

– För mig är det enkelt. Mona (Brorsson) och Stina (Nilsson) har gjort bra resultat och det har inte Johanna. Nu är det inte jag som tar ut laget, men hade jag gjort det så hade beslutet att peta Johanna varit enkelt, säger han till Sportbladet.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190312 Wolfgang Pichler, head coach of Sweden at the Women’s 15 km Individual during the IBU World Championships Biathlon on March 12, 2019 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Och sannolikt blir det Johanna Skottheim som kommer att få stanna hemma. Det mesta pekar på det då svenskan endast deltagit i två världscupstävlingar den här säsongen. Hon missar onsdagens sprint, och således jaktstarten senare i veckan.

– Det har varit tufft för henne, men coacherna ser henne i träning varje dag och vet vad som är bäst. Det är stenhård konkurrens i laget. Nästan alla andra är världsklassåkare som ligger runt topp tio vecka efter vecka, säger Pichler.

”Något man drömt om”

Svenskan har ännu inte deltagit i något OS. Och att delta i spelen är något hon drömmer om, men att faktumet att hon inte tävlat så mycket den här säsongen är helt klart dåligt för hennes chanser.

– Det är stressigt, helt klart. OS är ju något man drömt om sedan man var liten och man måste ju tävla för att kunna kvalificera sig, sa hon på en presskonferens inför tävlingarna i Ruhpolding.

210320 Mona Brorsson and Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 10 km Pursuit during the IBU Biathlon World Cup on March 20, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Någon som däremot har imponerat på Wolfgang Pichler är Stina Nilsson. Och han är inte ens förvånad över att anpassningen från längdåkning till skidskytte har gått så snabbt för 28-åringen.

– Jag känner henne inte så bra, men jag vet hur hårt hon tränar, framförallt på skyttet och där har hon verkligen tagit stora steg. Jag tror också att det kan vara bra för framtiden om hon får åka på OS nu, för hon lär vara aktuell för nästa OS också, säger han.

LÄS MER: Wolfgang Pichlers tydliga uppmaning till landslaget – om Stina Nilsson i OS: ”Hade jag varit tränare så…”

Få våra nyhetsbrev!