William Poromaa och Jonna Sundlings stenhårda ord i Norge – svenskarnas tydliga kritik: ”Det är tragiskt”

I helgen är det dags för klassiska femmilen i Holmenkollen.
Men efter det sker stora förändringar för loppet i Norge.
Vilket får de svenska skidåkarna att reagera starkt.

En av årets mest omtalade lopp på världscupen i längdskidor är den klassiska femmilen i Holmenkollen. Den prestigefyllda tävlingen lockar alltid storpublik och på lördag och söndag kommer det att bli så återigen.

Poromaas kritik

Men till nästa säsong försvinner loppet helt och hållet och framtiden ser mörk ut för femmilen på norska mark. Vilket får våra svenska skidåkare att reagera med stenhård kritik.
– Då tror jag att de gör bort sig fullständigt. Då kommer inte jag tävla i Holmenkollen något mer. Jag ser ingen anledning att åka dit efter ett mästerskap och åka en 10 kilometare, säger Jens Burman till SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Poromaa, skidor
240105 William Poromaa at a press event with Sweden during Tour de Ski on January 5, 2024 in Cavalese. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0829

Även landslagskollegan William Poromaa är rejält irriterad.
– Att ta bort den skulle vara ett hagelskott i foten, säger han till tv-kanalen.
– Det hade varit tragiskt och ett stort nederlag. Jag hoppas verkligen inte att det går åt den riktningen.

Sundling svarar

Anledningen till att femmilen i Holmenkollen försvinner nästa säsong är på grund av skid-VM i Trondheim 2025. Dessutom var intresset hos åkarna väldigt lågt för den distansen på världscupen förra året, meddelar Internationella skidförbundet (Fis).
– Holmenkollen förtjänar mer. Det är ett ikoniskt lopp och en höjdpunkt. Det ska vara en tävling där alla vill vara med och fajtas för bra resultat. Det var inte fallet i fjol och det är en anledning till att vi tog beslutet, säger Fis-tävlingsdirektör Michael Lamplot i ett officiellt uttalande.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, skidor
240105 Jonna Sundling at a press event with Sweden during Tour de Ski on January 5, 2024 in Cavalese. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0829

Fis-chefen hoppas att femmilen i Holmenkollen kan återvända till världscupen i framtiden. Men till skillnad från herrarna så välkomnar damerna att femmilen försvinner, då det är för tufft och alldeles för långt.
– Ski classics kan man köra när det är Ski classics. Det här är världscupen och då kan man köra kortare lopp, säger norska stjärnåkaren Heidi Weng till NRK.
– Tremilen är lång nog och det blir nästan dubbelt så långt att gå en femmil, säger svenska sprintspecialisten Jonna Sundling till norska kanalen.

LÄS MER: Ebba Andersson bryter nu tystnaden om varför det gått så dåligt under vintern – erkänner själv: ”Har varit utmanande”

I fjol var det bara 32 åkare, varav tolv var norskor, som kom till start när damerna för första gången tävlade på samma distans som herrarna. Den enda svenska damåkaren som verkligen ser fram emot femmilen i år är Frida Karlsson.
– Jag har aldrig gjort en femmil, så jag tycker det ska bli kul att prova, säger hon till NRK.

Vad tycker du om den klassiska femmilen i Holmenkollen? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev