Ebba Andersson bryter nu tystnaden om varför det gått så dåligt under vintern – erkänner själv: ”Har varit utmanande”

Ebba Andersson hade en strålande fjolårssäsong.
Men årets skidsäsong har inte alls blivit lika bra.
Nu öppnar 25-åringen upp och förklarar varför.

Förra säsongen var Ebba Anderssons allra bästa i karriären. Hon vann fem individuella världscuplopp och krönte allt med att bli VM-drottningen i Planica.

Anderssons succé

Svenskan bärgade dubbla VM-guld och dubbla VM-brons under skid-VM och hyllades stort som Therese Johaugs arvtagare i skidspåren. Nuvarande säsongen började också väldigt bra med två världscupvinster och sammanlagt fyra pallplatser innan jul.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
231023 Ebba Andersson, skidor, poserar för ett porträtt under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 23 oktober 2023 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0483

Men sedan hände det som förstörde resten av Anderssons vinter. Hon kom till Tour de Ski med stora förhoppningar med tvingades avbryta i förtid på grund av efterhängsen covid-sjukdom.

Ebbas tuffa tid

Sedan dess har 25-åringen inte gått att känna igen i spåren och topplaceringerna har uteblivit helt och hållet. Ebba fick jubla stort i januari när hon förärades med Jerringpriset för sitt fantastiska 2023.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
240302 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 20 km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on March 2, 2024 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0058

Men inte ens den euforin kunde få formen att peka uppåt igen. Nu öppnar hon upp med vad som har gått snett och varför 2024 hittills har varit en stor besvikelse.
– Just i år, så har jag verkligen fått se utmaningarna med vilka konsekvenser det kan bli av ett litet virus, berättar hon för P4 Västernorrland.
– Det som har varit utmanande för mig de senaste två månaderna är att jag har känt att min kropp inte haft samma ork som tidigare. Den har heller inte svarat lika bra när jag velat trycka på.

LÄS MER: Ingemar Stenmarks hemliga möte med Therese Johaug på svensk mark – som väcker en hel del spekulationer: ”Vi var där för att…”

Därför har det varit en kämpig tid för Ebba Andersson under inledningen av året. Och hon sliter verkligen för att hitta tillbaka till sitt gamla jag som skidåkare.
– Huvudet har velat en sak och kroppen har svarat med något annat. Just det här att jag har upplevt att jag nått mitt maximala belastningstak mycket tidigare än vad jag gjorde innan jul. Men samtidigt så har jag verkligen försökt att behålla en optimism, erkänner hon i intervjun.

Vad tycker du om Ebba Anderssons säsong? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev